Het einde van het fietsseizoen? Het einde van het fietsseizoen?

Na een zomer waar je u tegen zegt is het inmiddels alweer herfst. En met de herfst komt natuurlijk ook het mindere weer. Een reden om minder op de racefiets te springen? Wat zijn de alternatieven om ook tijdens de herfst- en wintermaanden te kunnen blijven doortrainen?

Het zal niet onbekend voor komen. Zodra de eerste warme, zonnige dagen in de lente beginnen wordt de racefiets weer afgestoft en uit de schuur gehaald. Veel wielrenners gebruiken hun fiets hoofdzakelijk voor rondjes tijdens mooi weer. Niks mis mee natuurlijk, maar voor de wat serieuzere renner zijn er wel degelijk alternatieven om ook in de koude en natte maanden van het jaar op de fiets te springen.

Cyclocross
Een alternatief is bijvoorbeeld cyclocross, of veldrijden. Veldrijden is een sport op zich en niet per se iets wat de meeste renners willen proberen, maar een cyclocrossfiets kan wel degelijk een uitkomst zijn! Cyclocrossfietsen zijn bij een fietsenwinkel vaak verkrijgbaar onder de categorie racefietsen, maar zijn over het algemeen wat zwaarder gebouwd met wat grotere buizen in het frame en hebben daarnaast ook lichtere versnellingen en bredere banden. Vooral deze bredere banden zijn een uitkomst bij minder weer en geven bijvoorbeeld beter grip in natte en modderige condities. Daarnaast is een cyclocrossfiets ook een ideale fiets om mee door de bossen of over grindpaden te fietsen. In het ‘off-season’ kan dit een goede manier zijn om toch lekker buiten te blijven fietsen.

Zwift
Een ander alternatief is om binnen op de trainer te fietsen. De afgelopen jaren hebben hier grote veranderingen plaatsgevonden. Van het simpelweg op een trainer fietsen en naar de muur staren is het indoorfietsen geëvolueerd met apps zoals Zwift waarin je in een virtuele wereld rondrijdt met andere personen van rond de hele wereld. Zwift is niet alleen een fijne visuele afleiding, maar kan tevens fietstrainers besturen waardoor de weerstand van de trainer ook aangepast wordt aan de helling van de virtuele weg. En daarnaast is Zwift ook erg sociaal met evenementen zoals groepritten, wedstrijden, groeptrainingen en zelfs een officieel NK. En je kunt gewoon je normale wielrenfiets gebruiken.

Het einde van het wielerseizoen? Dat bestaat dus niet meer!