Rittenschema Tour de France 2019 onthuld Rittenschema Tour de France 2019 onthuld foto: Tim van Hengel

In Parijs is vandaag het etappeschema bekendgemaakt van de Tour de France 2019. Het parcours telt ditmaal zeven bergetappes, waarvan vijf met aankomst bergop. Daarmee moeten de renners meer klimmen dan in 2018. Opnieuw is er zowel een ploegen- als een individuele tijdrit opgenomen in de route. Ook de sprinters lijken aan hun trekken te komen met zeven – op papier – vlakke ritten. De Tour start op 6 juli in Brussel en eindigt 28 juli traditiegetrouw op de prestigieuze Champs-Élysées in Parijs. 

Ploegentijdrit in Brussel

Over ruim acht maanden beginnen de renners er pas aan, maar vandaag is in de Franse hoofdstad Parijs het parcours bekendgemaakt van de Tour de France 2019. De Grand Départ van deze 106e editie wordt gehouden buiten de Franse landsgrenzen, in de Belgische hoofdstad Brussel wel te verstaan. Een eerbetoon aan wielerlegende Eddy Merckx, die in 2019 de vijftigste verjaardag van de eerste van zijn vijf Tourzeges viert. Voorts is het honderd jaar geleden dat de gele trui zijn intrede deed in ‘s werelds belangrijkste rittenkoers.

De start in België is het enige uitstapje naar het buitenland van de Tour, die zich voornamelijk in het oosten en zuiden van Frankrijk afspeelt. Na de openingsetappe wacht de renners meteen een eerste test, namelijk een ploegentijdrit aan 27 kilometer. Daarna steekt de karavaan de grens over om koers te zetten naar de Vogezen. Daar worden voor het eerst de klimmersbenen op de proef gesteld als La Planche des Belles Filles op het menu staat. De parcoursbouwers hebben er bovendien een geitenpad ontdekt met stijgingspercentages boven 20%, waar de renners overheen moeten.

Flink klimmen in de Pyreneeën en Alpen

Het peloton kronkelt vervolgens via het Centraal Massief naar het zuiden voor enkele serieuze tests in de Pyreneeën. Die beginnen al in de twaalfde rit naar Bagnères-de-Bigorre, waarin de Peyresourde en de Hourquette d’Ancizan zijn opgenomen. Een dag later staat in Pau de enige individuele tijdrit op het programma. De Tour telt daarmee slechts 54 kilometers tegen de klok, tien minder dan in 2018. In de twee dagen daarna gaat het weer omhoog; in de veertiende rit ligt de aankomst op de Tourmalet. De volgende dag is de finish op de Prat d’Albis bij Foix.

De Pyreneeën zijn daarmee achter de rug, maar de renners kunnen de rustdag hard genoeg gebruiken om zich op te laden voor het sluitstuk van deze Tour. In een Alpendrieluik valt namelijk de definitieve beslissing. In de achttiende etappe naar Valloire wachten achtereenvolgens de Col de Vars, de Izoard en de Galibier en in de twee korte voorlaatste ritten naar Tignes en Val Thorens is de aankomst ook nog eens bergop. De finishes in Tignes en Val Thorens liggen boven de tweeduizend meter, waardoor hoogtepunt van deze Tour – letterlijk – tot daags voor de slotrit naar Parijs is bewaard.

  Start/finishAfstand
06-jul1Brussel - Brussel192 km
07-jul2Brussel - BrusselTTT / 27 km
08-jul3Binche - Epernay214 km
09-jul4Reims - Nancy215 km
10-jul5Saint-Dié-des-Vosges - Colmar169 km
11-jul6Mulhouse - La Planche des Belles Filles157 km
12-jul7Belfort - Chalon-sur-Saône230 km
13-jul8Mâcon - Saint-Étienne199 km
14-jul9Saint-Étienne - Brioude170 km
15-jul10Saint-Flour - Albi218 km
16-julRustdag
17-jul11Albi - Toulouse167 km
18-jul12Toulouse - Bagnères-de-Bigorre202 km
19-jul13Pau - PauITT / 27 km
20-jul14Tarbes - Tourmalet117 km
21-jul15Limoux - Foix185 km
22-julRustdag
23-jul16Nîmes - Nîmes177 km
24-jul17Pont du Gard - Gap206 km
25-jul18Embrun - Valloire207 km
26-jul19Saint-Jean-de-Maurienne - Tignes123 km
27-jul20Albertville - Val Thorens131 km
28-jul21Rambouillet - Parijs127 km