Vuelta a España 2018 – uitslag etappe 15 Vuelta a España 2018 – uitslag etappe 15 foto: Unipublic / Luis Ángel Gómez

Thibaut Pinot heeft op de Lagos de Covadonga een prachtig dagsucces geboekt in de Vuelta a España. De Franse klimmer viel aan in de laatste zes kilometer en slaagde erin Miguel Ángel López af te houden in het laatste deel van de klim om zijn eerste ritzege te pakken in de Spaanse rittenkoers, nadat hij ook al eens won in de Giro d’Italia en de Tour de France. Simon Yates eindigde op de derde plaats, behield de leiderstrui en pakte tevens nog wat tijd op Alejandro Valverde en Nairo Quintana.

De strijd om de lange vlucht was opnieuw een harde. Michal Kwiatkowski, Rafal Majka en Thomas De Gendt probeerden op de Alto de San Emiliano weg te komen, maar tevergeefs. Een groep van twaalf sterke renners slaagden er na 35 kilometer in een gaatje te slaan, daarbij onder anderen onze landgenoten Danny van Poppel en Bauke Mollema.

Simon Yates’ Mitchelton-Scott hield de tijdsverschillen onder controle tot Astana besloot het tempo op te voeren op de eerste beklimming van de Mirador del Fito. Binnen zeven kilometer klimmen ging het gat van 5’30” naar 3’40”. Bauke Mollema pakte de punten voor Ben King. Het duo streed op de tweede beklimming van de Mirador del Fito opnieuw en ditmaal bereikte de Amerikaan als eerste de top. Het verschil met het peloton was met nog 40,6 kilometer te rijden gezakt tot 2’58”.

Ivan Garcia Cortina ging vanuit de kopgroep solo bij het ingaan van de laatste twintig kilometer. Hij bereikte de voet van de slotklim naar Lagos de Covadonga met één minuut voorsprong op de eerste achtervolgers. Het pak volgde op 2’14”. Het stevige tempo van Astana veranderde echter spoedig de situatie in de koers: Garcia Cortina werd teruggepakt op acht kilometer van de top, terwijl Wilco Kelderman en Tony Gallopin werden gelost.

Miguel Ángel López ging onmiddellijk aan voor een eerste aanval. Nairo Quintana volgde hem, maar Simon Yates kon terugkeren. De favorieten voor de eindzege bleven elkaar bestoken en drukten dan weer het tempo. Thibaut Pinot profiteerde van de situatie en sprong weg met nog zes kilometer te rijden. Hij hield vol tot aan de top, terwijl López versnelde in de laatste twee kilometer. De Colombiaan finishte 28″ achter de Fransman en slechts 2″ voor Simon Yates, terwijl Nairo Quintana zes seconden moest toegeven.