Vuelta a España 2018 – uitslag etappe 14 Vuelta a España 2018 – uitslag etappe 14 foto: Unipublic / Luis Ángel Gómez

Een briljante etappezege en de rode trui – Simon Yates haalde werkelijk alles uit de stevige klim van Les Praeres de Nava. De Britse klimmer weerstond verschillende aanvallen van Nairo Quintana en loste vervolgens iedereen in de slotkilometer om dan te winnen voor Miguel Ángel López en Alejandro Valverde. Jesus Herrada moest er op dertig kilometer van de streep al af en verloor negen minuten. Michal Kwiatkowski koos voor de lange vlucht, maar werd in de laatste vier kilometer teruggepakt.

Met enkele stevige uitdagingen voor de wielen besloot Michal Kwiatkowski dat het vandaag zijn dag was om aan te vallen. De Pools kampioen, die in de eerste week drie dagen de rode trui droeg, was de eerste renner die er in slaagde een gat te slaan in de eerste kilometers van de etappe. Hij werd vanaf kilometer negen vergezeld door vijf sterke medevluchters: Ivan Garcia Cortina, Brent Bookwalter, Nicolas Roche, Thomas De Gendt en Michael Woods.

Deze sterke groep mocht het peloton niet te veel ruimte geven. Het gat werd aanvankelijk niet groter dan 3’40” en Movistar zette vlug een mannetje bij om Jesus Herrada’s Cofidis te helpen bij het kopwerk in het peloton. Aan de voet van de Puerto de San Isidro was de voorsprong van de vluchters al teruggebracht tot 2’25”. Op de klim nam het tijdsverschil weer een beetje toe, weer naar drie minuten, maar was geslonken tot 2’25” toen De Gendt de bergpunten pakte op de top. De Belg kwam ook als eerste boven op de Alto de la Colladona – de marge was toen 3’52” op de top.

Het gat slonk opnieuw in de vallei en met 2’04” op het peloton begonnen de vluchters aan de voet van de Alto de la Mozqueta, op 50 kilometer van de streep. De Gendt pakte nog eens tien bergpunten, terwijl in het peloton Bahrain Merida het tempo opvoerde. Deze ploeg bleef ook in de afdaling flink gas geven en het peloton brak, met leider Jesus Herrada op de verkeerde plek. Kwiatkowski ging solo op de Alto de la Falla de los Lobos. Zijn voorsprong op de groep favorieten was 50″ op de top, met nog 21 kilometer te rijden. Herrada verloor daar al 2’23”. David De la Cruz en George Bennett raakten eveneens in de problemen.

Kwiatkowski reed nog slechts 10″ voorop aan de voet van de laatste klim van Les Praeres de Nava. Hij werd daarop snel ingerekend en moest zich laten terugzakken. Steven Kruijswijk was de eerste die wat probeerde, met nog 3,5 kilometer te gaan. Nairo Quintana antwoordde met meerdere beschietingen in de laatste twee kilometer. Miguel Ángel López volgde. Maar Simon Yates kwam terug van achteruit in de laatste kilometer en soleerde ten slotte zelfs naar de overwinning en de rode trui, die hij al drie dagen had gedragen.