Vuelta a España 2018 – uitslag etappe 13 Vuelta a España 2018 – uitslag etappe 13 foto: Unipublic / Luis Ángel Gómez

De machtige klim naar La Camperona zag de jonge Oscar Rodriguez naar een spectaculaire ritzege rijden. De 23-jarige Spanjaard van Euskadi-Murias verteerde de lastige stroken die soms opliepen tot 19,5% het beste en domineerde enkele gevestigde namen als Rafal Majka en Dylan Teuns, nadat zij de hele dertiende etappe voorop hadden gereden. Dit is de eerste overwinning voor een Baskische ploeg sinds Euskaltel-Euskadi het profpeloton verliet in 2013. Nairo Quintana was de sterkste van de klassementsrenners op de slotklim, voor Simon Yates. Jesus Herrada behield de rode trui, maar verloor wel bijna twee minuten op Quintana.

Nu de wedstrijd de bergen inging, voelden enkele aanvallers dat dit opnieuw een dag voor ze kon worden om het te proberen én de etappezege te pakken. De strijd barstte dan ook al vroeg in alle hevigheid los en niet minder dan 32 renners raakten weg na vijftien kilometer koers. Daarbij waren onder anderen onze landgenoten Bauke Mollema en Jetse Bol.

Ook rodetruidrager Jesus Herrada zat even mee, voordat hij zich weer liet terugzakken in het peloton waar zijn ploeg vervolgens het tempo bepaalde. De voorsprong groeide tot liefst 9’30” na 75 kilometer. Ben King werd daardoor de virtuele leider omdat hij in het klassement slechts 7’04” achterstand had. Movistar, Mitchelton-Scott, LottoNL-Jumbo en Education First-Drapac hadden allemaal een renner op de kop van het peloton gezet om het gat terug te brengen naar zo’n acht minuten aan de voet van de Puerto de Tarna. Astana zette zich dan op kop en bracht het gat verder terug, tot 6’22” op de top – met nog zeventig kilometer te gaan.

De strijd tussen het pak en de kopgroep bleef aanhouden in de vallei die leidde naar de slotklim. Het tijdsverschil was 3’45” aan de voet van de klim naar La Camperona. Rafal Majka en Dylan Teuns grepen de steilste delen van de klim (aan 19,5%) aan om weg te geraken bij hun medevluchters. Maar Oscar Rodriguez voegde zich bij hen en soleerde weg in de laatste kilometer.

Bij de favorieten versnelde Nairo Quintana in de laatste twee kilometer – net zoals hij twee jaar geleden deed. Simon Yates sloot aan, terwijl Miguel Angel Lopez kampte met een mechanisch probleem. Een slotoffensief van Quintana zorgde ervoor dat hij 6″ pakte op Yates, 18″ op Lopez, Alejandro Valverde en Thibaut Pinot en 1’46” op Jesus Herrada, die al eerder moest lossen.