Vuelta a España 2018 – uitslag etappe 12 Vuelta a España 2018 – uitslag etappe 12 foto: Unipublic / Luis Ángel Gómez

Een hele dag voorop op de winderige wegen van Galicië bezorgde Alexandre Geniez de ritzege in Mañon. De Fransman klopte zijn medevluchters Dylan van Baarle en Mark Padun en pakte zijn derde succes in de Vuelta ooit, twee jaar na zijn laatste overwinning. Jesus Herrada is de andere winnaar van de dag – de Spaanse allrounder maakte deel uit van de lange vlucht die negen minuten pakte op Simon Yates en werd de eerste Spaanse renner in de rode trui sinds 2016.

De winderige wegen van Galicië inspireerden opnieuw de aanvallers. Het regende vanaf de start ontsnappingspogingen en op de eerste klim van de dag, de Alto de Cadeira, reed een achttien renners sterke kopgroep weg. Vincenzo Nibali slaagde erin weg te komen met onder anderen zijn ploeggenoot Mark Padun en onze landgenoot Dylan van Baarle.

Simon Yates’ Mitchelton-Scott bepaalde het tempo aan de kop van het peloton, maar het gat bleef geleidelijk aan groeien. De voorsprong was opgelopen tot tien minuten toen de ploeggenoten van de rodetruidrager een tandje opschakelden bij het ingaan van de laatste 95 kilometer. Jesus Herrada leek klaar om te strijden voor de leiding in het klassement aangezien hij slechts 5’45” achterstand had. Movistar begon mee te helpen in de achtervolging, toen het tijdsverschil 10’55” was op de tweede klim van de dag, de Alto de San Pedro.

De vluchters vochten het uit in de laatste 35 kilometer en een groep van acht renners raakte uiteindelijk weg met nog 20 kilometer te gaan: Mark Padun, Alexandre Geniez, Dylan Teuns, Davide Formolo, Victor Campenaerts, Dries Devenyns, Dylan van Baarle en Gianluca Brambilla. Ze bleven elkaar bestoken tot de laatste kilometer en Geniez won tot slot de sprint. Jesus Herrada kwam 2’32” later over de streep, terwijl Simon Yates zijn rode trui verloor doordat het peloton pas na 9’07” finishte.