Vuelta a España 2018 – uitslag etappe 11 Vuelta a España 2018 – uitslag etappe 11 foto: Unipublic / Luis Ángel Gómez

De langste etappe van La Vuelta 2018 werd afgelegd met duizelingwekkende snelheden, wat aanvallers als Alessandro De Marchi in de kaart speelden op een erg veeleisend parcours. De Italiaanse renner maakte deel uit van de lange vlucht die pas vertrok na meer dan honderd kilometer extreem intens koersen. Uiteindelijk dropte hij Jhonatan Restrepo in de laatste vier kilometer om solo over de finish te komen, zijn derde zege ooit in de Spaanse rittenkoers. Thibaut Pinot bedreigde de rode trui, maar Simon Yates bleef leider.

De uitdagingen die voor vandaag op het menu stonden leken voor extra motivatie te zorgen, aangezien het meer dan twee uur aan 48 km/u duurde voordat de vlucht van de dag eindelijk van de grond kwam. Onder anderen Vincenzo Nibali en Michal Kwiatkowski hadden toen al geprobeerd weg te geraken. Het strakke tempo zorgde er ook voor dat Miguel Angel Lopez even moest lossen achter in het peloton. Door de harde koers moesten de niet fitte Nacer Bouhanni, Alexis Gougeard en Georg Preidler de strijd moesten staken.

Een groep van negentien renners raakte uiteindelijk weg, met daarbij onder anderen Thibaut Pinot en onze landgenoot Bauke Mollema. Pinot was één van de gevaarlijke klanten aan boord, want voor aanvang van de etappe stond hij zestiende op 2’33” van de kop van het klassement.

Ze pakten spoedig 4’25” voorsprong op het peloton, toen Movistar reageerde bij het ingaan van de laatste negentig kilometer. Bauke Mollema probeerde op 48 kilometer van de streep een solo op touw te zetten, maar nog geen vijftien kilometer later werd hij weer ingerekend. Alessandro De Marchi en Jhonatan Restrepo verteerden de laatste klim het beste en hadden op de top een gat geslagen van 30″ op hun medevluchters. De marge met het peloton bedroeg drie minuten.

De Marchi reed Restrepo dan los met nog 3,5 kilometer te gaan, in de laatste oplopende strook en in natte omstandigheden en soleerde vervolgens naar de ritzege. Education First-Drapac voerde het tempo nog flink op in de favorietengroep, die op slechts twaalf seconden van Pinot finishte. Emanuel Buchmann moest achttien seconden toegeven op de andere favorieten en verloor zijn plek in de top vijf van het klassement.