Veel klimkilometers in Olympische wegrit Tokio 2020 Veel klimkilometers in Olympische wegrit Tokio 2020 foto: Laurens Alblas

De Olympische Spelen in Tokio worden weliswaar pas over twee jaar gehouden, maar wielerunie UCI en het organiserend comité onthulden deze week al de routes voor de wegwedstrijden. De wedstrijden van zowel de mannen als de vrouwen beginnen in Tokio en gaan westwaarts richting de beroemde Fuji-vulkaan, de hoogste berg van Japan. De finish is op de Fuji International Speedway. De klimmers lijken in het voordeel.

De mannenwedstrijd begint in het Musashino Park in het westen van Tokio, maar pas na tien kilometer wordt in het nabijgelegen Inagi pas het officiële startsein gegeven. De renners kunnen dus even opwarmen. De eerste zestig kilometer vormen dan de aanloop naar de eerste beklimming van de dag, Doushi Road. De top ervan ligt na 80,5 kilometer. Na een korte afdaling hebben de renners bij het meer van Yamanaka een prachtig uitzicht op de Fuji-vulkaan. Lang kunnen ze er niet van genieten, want na 96,5 kilometer ligt de top van de tweede beklimming, de Kagosaka Pass.

De renners passeren halverwege de route de Fuji International Speedway. Voordat er ook daadwerkelijk wordt gekoerst op het circuit, wordt er eerst een lus gemaakt over de flanken van Mount Fuji. Natuurlijk niet helemaal naar de top van de 3776 meter de hoge berg, maar de passage naar 1451 meter hoogte na 139,2 kilometer mag er zeker zijn. Na de afzink wordt twee keer het parcours van de Fuji Speedway afgelegd. De Olympisch kampioen wordt dan echter nog niet afgevlagd.

Na de tweede ronde draait de route af van het autocircuit voor een passage over de Mikuni Pass na 201 kilometer en opnieuw de Kagosaka Pass. Als de top van de laatstgenoemde is gerond, volgen nog 21,3 kilometer naar de finish op het racecircuit, waar in het verleden meermaals Formule 1 Grand Prix zijn gehouden. De renners hebben dan 234 kilometer afgelegd en 4865 hoogtemeters gemaakt.

Vrouwenkoers
De vrouwenkoers vertrekt eveneens vanuit het Musashino Park en volgt dezelfde route van de mannen naar Doushi Road en de Kagosaka Pass. Waar de mannen echter nog lussen maken over de flanken van Mount Fuji, duiken de vrouwen meteen het circuit op. Ook de passage over de Mikuni Pass doen de vrouwen niet. Als de rensters de eerste keer de finish zijn gepasseerd, volgt nog een lokale ronde. Bij de tweede passage van de finish is de winnares bekend.