Tour de France 2018 – Uitslag etappe 20 Tour de France 2018 – Uitslag etappe 20 foto: ASO/Alex BROADWAY

De schrik van Tom Dumoulin deze Tour de France bleek Geraint Thomas. De Brit steeg boven zichzelf uit en ontpopte zich tot topfavoriet voor de eindzege. Wat Dumoulin ook probeerde; hij zag Thomas en zijn Sky-ploeggenoten meer dan eens aansluiten in zijn wiel. In het man-tegen-mangevecht van zaterdag nam hij sportieve revanche.

De top drie van het klassement werd tot de favorieten gerekend in de tijdrit naar Espelette, waarbij Primož Roglic de meeste kansen werden toegedicht na zijn sterke optreden de afgelopen dagen. De Sloveen stelde echter enigszins teleur en werd van het podium gekegeld door Froome, die een scherpe tijd neerzette.

Dumoulin en Thomas moesten toen nog binnenkomen. De Nederlander dook nipt onder de tijd van de viervoudig Tourwinnaar, maar toen was al duidelijk dat de gele trui van Thomas niet in gevaar zou komen. De Brit reed ondanks een schoonheidsfoutje een prima tijdrit en klokte achter Dumoulin en Froome de derde tijd.

Klassement
Dumoulin behield zijn tweede plaats in het klassement en Froome ruilde van plek met Roglic en staat nu derde. Steven Kruijswijk handhaafde zich op de vijfde plaats. Zondag wordt tussen Houilles en Parijs de slotetappe verreden van deze Tour en is de aankomst traditiegetrouw op de Champs-Élysées.