Tour de France 2018 – Hoeveel Nederlanders gingen Tom Dumoulin vóór? Tour de France 2018 – Hoeveel Nederlanders gingen Tom Dumoulin vóór? foto: ASO/Pauline BALLET

Tom Dumoulin schaarde zich met zijn tweede plaats in de Tour de France in een fraai rijtje. De kopman van Sunweb die voor het eerst op jacht ging naar een topklassering in La Grande Boucle is namelijk de achtste Nederlander die er het podium wist te bereiken. We hebben een aantal cijfers en lijstjes onder elkaar gezet.

2

Dumoulin hield in het algemeen klassement viervoudig Tourwinnaar Chris Froome 33 seconden af van de plaats twee, maar kwam 1’51” tekort om Geraint Thomas van de eindzege te houden. De Nederlander sloop dankzij de ploegentijdrit in Cholet de top tien binnen, maar zakte na de rit naar Mûr-de-Bretagne ver weg door materiaalpech. In de Alpenetappes naar La Rosière en Alpe d’Huez herpakte hij zich. Hij moest er alleen Thomas voor zich dulden en klom naar de derde plaats. In de ultrakorte rit naar Saint-Lary-Soulan kwam Froome in de problemen en schoof Dumoulin op naar de tweede plaats.

De Nederlander viel in de Pyreneeënritten meermaals aan, maar Thomas wilde van geen wijken weten. De Brit reed zijn beste grote ronde uit zijn carrière en was voor iedereen een maatje te groot. Het is voor de tweede keer op rij dat Dumoulin op de tweede plaats eindigt in een grote ronde, nadat hij in mei ook al op die plek eindigde in de Giro d’Italia.

3

Dylan Groenewegen en Tom Dumoulin zorgden voor een overvloed aan Nederlandse ritzeges, liefst drie stuks. De verwachtingen voor de openingsrit naar Fontenay-le-Comte waren hooggespannen; Groenewegen werden veel kansen toegedicht op het dagsucces, waarmee hij ook de gele trui zou veroveren – de eerste Nederlandse gele trui sinds 1989. Het liep anders; Fernando Gaviria streek namelijk met de eer en Groenewegen eindigde op de zesde plaats. Groenewegen nam een week later revanche en die smaakte zoet.

Dylan Groenewegen – foto: ASO/Alex BROADWAY

Terwijl de sprints in de eerste week nog werden ontsierd door valpartijen en materiaalpech, waren in Chartres alle sprinters present. Groenewegen versloeg ze allemaal en zorgde zo voor het eerste Nederlandse dagsucces. De renner van LottoNL-Jumbo had de smaak te pakken en was een dag later opnieuw de beste in Amiens. Hij zou de Tour niet uitrijden; in de etappe naar Alpe d’Huez gaf hij op.

Dumoulin zorgde op de voorlaatste dag voor het derde succes. De Sunweb-renner reed een uitstekende tijdrit, maar even leek het erop dat Froome met de eer ging strijken. De tijdswaarneming werd echter gecorrigeerd en op het moment dat Thomas over de finish kwam, stamelde Dumoulin: “Ik heb gewonnen, what the fuck!” De wereldkampioen was ’s ochtends nog zijn tijdritpak kwijt waarna in allerijl een nieuw pak in elkaar moest worden genaaid, maar aan het eind van de middag stond hij op het hoogste treetje.

5

In het spoor van Tom Dumoulin reed Steven Kruijswijk naar een knappe vijfde plaats. De Nederlander hield zich in de Alpen en de Pyreneeën staande en klom als in zijn beste dagen. Het was sowieso een succesvolle Tour de France voor LottoNL-Jumbo; naast de dagsuccessen van Groenewegen en de vijfde plaats van Kruijswijk eindigde Primož Roglic namelijk op plek vier. De Sloveen leek even op weg naar een podiumplaats, maar hij zag Froome langszij komen in de tijdrit.

8

Tom Dumoulin is de achtste Nederlander die een podiumplek verovert in de Tour de France, maar de laatste keer was alweer van 1990 geleden. De Giro-winnaar van 2017 was toen nog niet eens geboren! Hij staat sinds vandaag in een illuster rijtje en zorgde voor de zestiende Nederlandse podiumplek in de Tour. Joop Zoetemelk zorgde voor het grootste aandeel; de inmiddels 71-jarige oud-winnaar stond liefst zeven keer bij de beste drie!

7x Joop Zoetemelk (2e in 1970, 2e in 1971, 2e in 1976, 2e in 1978, 2e in 1979, 1e in 1980 en 2e in 1982)
2x Jan Janssen (2e in 1966, 1e in 1968)
2x Hennie Kuiper (2e in 1977, 2e in 1980)
1x Johan van der Velde (3e in 1982)
1x Peter Winnen (3e in 1983)
1x Steven Rooks (2e in 1988)
1x Erik Breukink (3e in 1990)
1x Tom Dumoulin (2e in 2018)

13

Veertien Nederlanders verschenen drie weken geleden aan de start in Noirmoutier-en-l’Île, dertien bleven er over. Dylan Groenewegen is de enige Nederlander die Parijs dit jaar niet haalde; de sprinter gaf op in de zware bergrit naar Alpe d’Huez. Dit zijn de Nederlanders:

Tom Dumoulin
Steven Kruijswijk
Bauke Mollema
Robert Gesink
Antwan Tolhoek
Laurens ten Dam
Wout Poels
Tom-Jelte Slagter
Marco Minnaard
Koen de Kort
Niki Terpstra
Ramon Sinkeldam
Timo Roosen
DNF Dylan Groenewegen

185

Op het podium van de Tour de France stonden enkel lange mannen. Tom Dumoulin is met zijn 186 centimeter niet de kleinste, maar naast zich zag hij in Geraint Thomas en Chris Froome mannen die vrijwel net zo lang zijn. Thomas is met 183 cm net iets korter; Froome is de langste van de drie, de viervoudig Tourwinnaar meet namelijk 186 cm.