Tour de France 2018 – Uitslag etappe 19 Tour de France 2018 – Uitslag etappe 19

Primoz Roglic heeft de laatste bergetappe van deze Tour naar zijn hand gezet. De Sloveen viel de concurrentie meermaals aan op de beklimming van de Aubisque, maar sloeg zijn slag pas écht in de afdaling naar Laruns. Daarin reed hij weg bij de andere favorieten en bezorgde hij even later LottoNL-Jumbo het derde dagsucces.

Voor Geraint Thomas ziet het er inmiddels erg goed uit. De Britse geletruidrager eindigde achter Roglic op de tweede plaats en sprokkelde zo enkele belangrijke bonificatieseconden. Met nog twee etappes voor de boeg en ruim twee minuten voorsprong op Tom Dumoulin lijkt het niet meer fout te kunnen gaan voor G.

Tom Dumoulin baalde na afloop als een stekker dat één van de motards niet genoeg afstand nam voor Roglic, waardoor de Sloveen het dagsucces kon pakken en de Nederlander naderde tot op negentien seconden. Dumoulin staat nog wel op de tweede plaats van het klassement als het peloton morgen aan de enige individuele tijdrit begint.

Bolletjestrui
Julian Alaphilippe verzekerde zich in deze etappe mathematisch van de bolletjestrui; dat betekent dat de Fransman van Quick-Step Floors niet meer kan worden ingehaald. Voorwaarde is wél dat hij Parijs haalt zondag. Peter Sagan was al zeker van de groene trui; de Slowaak kende een moeilijke dag, maar kwam in de laatste bus op tijd over de streep.