Tour de France 2018 – Uitslag etappe 18 Tour de France 2018 – Uitslag etappe 18 foto: ASO/Pauline BALLET

Arnaud Démare heeft in Pau de spaarzame kans op een massasprint met beide handen aangegrepen. De Fransman en zijn ploeg Groupama-FDJ hielden de vluchters binnen schootsafstand om hen in de finale weer in te rekenen. In de sprint bleef hij vervolgens zijn landgenoot Christophe Laporte nipt voor. Het was voor Démare zijn tweede ritzege in de Tour, nadat hij er vorig jaar ook al een dagsucces pakte.

De klassementsrenners kwamen nagenoeg niet in de problemen; alleen Nairo Quintana kwam met de schrik vrij toen hij op zo’n honderd kilometer van de finish betrokken was bij een valpartij. Geraint Thomas staat nog altijd aan de leiding van het algemeen klassement en verdedigt een voorsprong van bijna twee minuten op Tom Dumoulin.

Voor groenetruidrager Peter Sagan was het gisteravond nog onduidelijk of hij wel aan de start kon verschijnen van de achttiende etappe, nadat hij in de afzink van de Col de Val Louron-Azet ten val was gekomen. De verwondingen vielen mee en de Slowaakse wereldkampioen kwam als achtste over de finish.