Tour de France 2018 – Uitslag etappe 16 Tour de France 2018 – Uitslag etappe 16 foto: ASO/Pauline BALLET

Julian Alaphilippe en rustdagen lijken een gelukkige combinatie. De Fransman zegevierde eerder deze Tour in Le Grand-Bornand al op de dag na de eerste rustdag, vandaag was hij ook na de twééde rustdag de beste. Net als vorige week maakte hij deel uit van de lange ontsnapping.

De ritwinst leek op de laatste klim van de dag naar Adam Yates te gaan, maar de Brit kwam in de afzink naar finishplaats Bagnères-de-Luchon ten val. Alaphilippe ging de onfortuinlijke Yates voorbij, maakte geen fouten en soleerde naar het dagsucces. Bauke Mollema eindigde op de vierde plaats, Robert Gesink was zesde.

De eerste Pyreneeënrit kende overigens een valse start toen enkele boeren hooibalen op het parcours gooiden. Agenten grepen in en wilden met pepperspray de boeren terugdringen, maar de nevel kwam echter in de ogen van enkele renners terecht. Nadat iedereen de ogen had gespoeld en de kust weer veilig was, kon er verder worden gekoerst.