Tour de France 2018 – Uitslag etappe 12 Tour de France 2018 – Uitslag etappe 12 foto: ASO/Alex BROADWAY

Geraint Thomas heeft zijn gele trui op de Alpe d’Huez extra glans gegeven. De Brit beslechtte een titanengevecht met zijn ploeggenoot Chris Froome, Tom Dumoulin en Romain Bardet in zijn voordeel en won op de befaamde col. Dumoulin schakelde voor het ingaan van de laatste rechte lijn verkeerd, waardoor hij ondanks een ultieme krachtsinspanning niet meer tot het wiel van Thomas geraakte.

Onze landgenoten gaven de rit naar de ‘Nederlandse berg’ sowieso enorm veel kleur. Zo was het Lotto-duo Robert Gesink en Steven Kruijswijk mee in de vroege vlucht. Kruijswijk vertolkte een imponerende hoofdrol door op ruim zeventig kilometer van de finish voor een solo te kiezen. Aan de voet had hij nog vier minuten voorsprong, maar dat bleek helaas niet voldoende door het tempo van de favorieten. Kruijswijk strandde wel pas op drie kilometer van de finish.

Slecht nieuws was er voor Dylan Groenewegen, Fernando Gaviria en André Greipel. De derde Alpenrit op rij bleek te zwaar voor de sprinters en zij stapten tijdens de koers in de bezemwagen. Vincenzo Nibali kwam in de slotfase ten val bij een botsing door een onoplettende toeschouwer, maar bereikte toch de finish op de zevende plaats. De Italiaan bleek er echter een gebroken ruggenwervel aan over te hebben gehouden. en start vrijdag niet meer. De Tour neemt daarmee afscheid van de nummer vier uit het klassement.