Tour de France 2018 – Uitslag etappe 11 Tour de France 2018 – Uitslag etappe 11

Etappe 11 heeft zoals verwacht het klassement door elkaar geschud. Conclusie: Sky heerst. Andermaal. De Britse formatie bezet de plaatsen 1 en 2 in de stand. Geraint Thomas sloeg een dubbelslag in skioord La Rosière, dat een sensationele entree in de Tour maakte.

Thomas heeft zijn kopman Chris Froome nu gelijk achter zich staan, nadat die op twintig tellen achterstand het prestigesprintje om de tweede plaats verloor van Tom Dumoulin. Onze landgenoot steeg dankzij een gedurfde aanval naar de derde plaats in de rangschikking.

Vuurwerk kon niet uitblijven in een rit over slechts 108 kilometer, met daarin vier cols. Het was gelijk volle bak koers om mee te zitten in de juiste ontsnapping. Op de eerste beklimming van de dag, een van de buitencategorie, ontstond in twee fases een kopgroep van circa dertig avonturiers. Winnaar van dinsdag Julian Alaphilippe, Warren Barguil, Tejay van Garderen, Daniel Navarro en Mikel Nieve waren de bekendste namen.

Vroeg offensief
Sky controleerde het tempo in het peloton, maar werd op de tweede col verrast door een aanval van Alejandro Valverde. De nummer drie uit het klassement gooide exact halfweg koers de knuppel in het hoenderhok. Valverde sloeg een gat van twee minuten, nadat hij was opgewacht door Movistar-ploegmaat Marc Soler. In de achtervolging zette Bahrain-Merida zich opvallend genoeg op kop. De mannen van Nibali knapten het vuile werk op voor Sky en halveerde de marge tot Valverde.

Het werd nog interessanter in de gevaarlijke afdaling van col nummer drie, de Cormet De Roselend (2e cat.). Dumoulin zette zich in het wiel van Søren Kragh Andersen en het Sunweb-duo gooide zich naar beneden in de afzink. Met succes, want er kwam geen reactie. Bovendien werd aan de voet van de klim naar La Rosière al Valverde bijgehaald. Valverde liet het werk echter aan Dumoulin. Snel werd duidelijk waarom, want de Spanjaard kon het tempo van de Nederlander niet volgen.

Spannende ontknoping
Dumoulin reed lange kilometers een halve minuut voor de groep der favorieten uit. Op vijf kilometer van de aankomst vond Thomas het tijd om zijn kaarten op tafel te leggen. De rest had geen antwoord. Froome zat gevangen, maar kon toch de achtervolging inzetten toen hij bedreigers als Vincenzo Nibali, Romain Bardet en Nairo Quitana achterliet. Enkel Daniel Martin kon mee in het wiel van Froome. Thomas kwam ondertussen tot bij Dumoulin, maar opnieuw werd er niet overgenomen.

Froome was juist op weg om in zijn eentje de oversteek te maken, toen zijn luitenant Thomas bij het ingaan van de laatste kilometer afscheid van Dumoulin. De Brit ging nog vol voor de dagzege, want vroege vluchter Mikel Nieve was nog niet buiten schot. 350 meter voor de streep stoof Thomas voorbij de moegestreden Nieve, die uiteindelijk vijfde zou worden. Dumoulin werd voor zijn prachtige koers beloond met plek twee en zes bonificatieseconden. Daarnaast deed hij uitstekend zaken in de strijd om het podium. Met Steven Kruijswijk staat er nog een Nederlander in de top-10 (zesde) als donderdag koers wordt gezet naar Alpe d’Huez.

Marcel Kittel, Mark Cavendish en Mark Renshaw zullen die rit niet meer meemaken. Zij kwamen ruim buiten tijd binnen, waardoor zij naar huis moeten.

Tour de France 2018 – Uitslag etappe 11: