Tour de France 2018 – Uitslag etappe 9 Tour de France 2018 – Uitslag etappe 9

De spectaculaire kasseienrit naar Roubaix heeft John Degenkolb als triomfator gekregen. Na al zes keer als tweede te zijn geëindigd was het nu wel raak voor de Duitser van Trek-Segafredo. De ex-winnaar van Parijs-Roubaix reed op de stoffige stenen van Camphin-en-Pévèle weg met gele truidrager Greg Van Avermaet en Yves Lampaert. Achttien kilometer later was Degenkolb in een sprint-à-trois rapper dan de twee Belgen.

Veel klassementsrenners keken met grote angst vooruit naar deze speciale rit en die gevoelens bleken niet ongegrond. Richie Porte ging nog voordat de eerste strook bereikt was hard tegen de grond. De kopman van het BMC Racing Team greep direct naar zijn schouder en voor hem betekende het einde Tour.

In de resterende 155 kilometer was het chaos troef. Zo kregen favorieten als Chris Froome (val), Mikel Landa (val), Rigoberto Uran (pech) en Romain Bardet (dubbel pech) kregen met tegenslag te maken. Afgezien van Uran wist iedereen in de eerste grote groep de meet te bereiken. Uran verloor meer dan een minuut, waardoor hij van de 6e naar de 22e plaats zakte in het algemeen klassement. Bauke Mollema, Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk liepen net als de meeste concurrenten geen averij op en bezetten de plaatsen 14 t/m 16 bij het ingaan van de rustdag.

Tour de France 2018 – Uitslag etappe 9: