Tour de France 2018 – Favorieten etappe 8 Tour de France 2018 – Favorieten etappe 8

Maakt onze klasbak Dylan Groenewegen er twee op twee van? Cycling Story plaatst van 7 tot en met 29 juli voor elke etappe een voorbeschouwing online, waarin de belangrijkste kanshebbers voor ritwinst op een rijtje worden gezet. Etappe 8: Dreux – Amiens Métropole (181 km).

Startplaats Dreux heeft nog een onbeschreven blad in de Tour, maar is onder andere bekend als geboorteplaats van François Philidor. Philidor was in de 18e eeuw een begenadigd musicus, maar bleek ook een zeer goede schaker. Toen hij de Franse schaakmeesters de baas was, vertrok hij naar Nederland en gaf hij schaaklessen en speelde hij simultaan – soms blind aan drie of vier borden. Daardoor kreeg hij veel bekendheid en het leverde hem zelfs een benoeming op tot hofschaker door de Britse koning! Amiens heeft dan weer een rijkere geschiedenis in het wielrennen, onder meer als aankomstplaats in 2015. Toen won André Greipel.

Over de etappe
Vanuit Dreux rijdt het peloton op de Franse nationale feestdag naar het noorden en Amiens, dat met ruim 130.000 inwoners tot de grotere steden van het land behoort. Al vroeg in de etappe duiken de enige beklimmingen van de dag op, de Côte de Pacy-sur-Eure (2 km à 4,3%) na 35 kilometer en de Côte de Feuquerolles (2,3 km à 4,3%) na 71,5 kilometer. Volgens de parcoursbouwers is de wind opnieuw de grootste angstgegner van de renners. Op deze Quatorze Juillet lijkt een massasprint echter het meest waarschijnlijke scenario. Arnaud Démare droomt van ultieme glorie. Mannen als Groenewegen zullen het feestje echter graag willen verpesten.

Tour de France 2018 – De favorieten voor etappe 8 volgens Cyclings Story:
***** Groenewegen
**** Gaviria, Sagan
*** Démare, Laporte, Greipel
** Kristoff, Kittel, Cavendish, Colbrelli
* Pasqualon, Dupont, Impey, Degenkolb, Boudat

Joker: Nikias Arndt (Team Sunweb)

Kijk rechtstreeks mee! LIVE Tour de France 2018 – Livestreams en tv-uitzendingen