Tour de France 2018 – Favorieten etappe 6 Tour de France 2018 – Favorieten etappe 6

In etappe 6 leggen de klassementsmannen hun eerste examen af. Cycling Story plaatst van 7 tot en met 29 juli voor elke etappe een voorbeschouwing online, waarin de belangrijkste kanshebbers voor ritwinst op een rijtje worden gezet. Etappe 6: Brest – Mûr de Bretagne Guerlédan (181 km).

Startplaats Brest is dit jaar voor de dertigste keer ville-étape – de havenstad heeft dan ook een gevuld verleden in de Tour de France. Legendarische namen als Gustave Garrigou en Henri Pélissier waren er in de beginjaren van de Tour meermaals de beste en ook Eddy Merckx staat er op de erelijst. Brest was bovendien drie keer decor van de Grand Départ, namelijk in 1952, 1974 en 2008. Mûr-de-Bretagne heeft intussen ook zijn plaats verworven in de geschiedenisboeken van de Tour. De lastige aankomst werd in 2011 voor het eerst opgenomen in het parcours als trigger voor de klassiekerrenners. Latere eindwinnaar Cadel Evans had de primeur om er te winnen. Vier jaar later wist thuisrijder Alexis Vuillermoz alles en iedereen te verrassen.

Over de etappe
Vanuit Brest zet het peloton koers in oostelijke richting – het binnenland in. Na 44 kilometer zijn de eerste bergpunten te verdienen op de Côte de Ploudiry (1,5 km à 7%), waarna er een kleine vijftien kilometer opnieuw een bergpunt klaarligt op de Côte de Roc’h Trévézel (2,5 km à 3,5%). De hoogteverschillen zijn niet groot in de daaropvolgende 95 kilometer, maar het gaat wel de hele tijd op en af. Daarna volgt voor de eerste maal de beklimming van Mûr-de-Bretagne (2km à 6,9%) en een lokaal circuit van zestien kilometer. Dan moeten de renners voor de tweede keer de gevreesde muur op en wordt er gefinisht. We mogen ons opmaken voor een mooi gevecht tussen de punchers en favorieten voor de eindzege.

Tour de France 2018 – De favorieten voor etappe 6 volgens Cycling Story:
***** Alaphilippe
**** Valverde, D. Martin
*** A. Yates, Sagan, Van Avermaet
** Gilbert, Nibali, Latour, Vanendert
* Thomas, Froome, Roglic, Bardet, Porte

Joker: Egan Bernal (Team Sky)

Kijk rechtstreeks mee! LIVE Tour de France 2018 – Livestreams en tv-uitzendingen