Tour de France 2018 – Favorieten etappe 5 Tour de France 2018 – Favorieten etappe 5

Het is tijd voor een interessante heuvelrit! Cycling Story plaatst van 7 tot en met 29 juli voor elke etappe een voorbeschouwing online, waarin de belangrijkste kanshebbers voor ritwinst op een rijtje worden gezet. Etappe 5: Lorient – Quimper (204,5 km).

Lorient is voor de twaalfde keer etappeplaats in de Tour de France. Drie keer werd er gestart, acht keer lag er de finishlijn. Roger Rivière klopte in 1960 hier zijn medevluchters in een sprint. Acht dagen later kwam hij zwaar ten val op de Col du Perjuret en moest hij zijn loopbaan beëindigen. Quimper verwelkomde vijf keer eerder de Tour. Driemaal als startplaats en twee keer werd er gefinisht. Phil Anderson was er in 1991 de beste, terwijl Thor Hushovd in 2004 zegevierde. De sterke Noor was de snelste in een massasprint, voor de Luxemburger Kim Kirchen.

Over de etappe
Waar de eerste ritten in lijn uitnodigden tot een massasprint, is de vijfde etappe van een heel ander kaliber. De beginfase van de etappe blijft dicht bij de Atlantische kustlijn en kent weinig hoogteverschillen, maar daar komt eenmaal landinwaarts verandering in. Korte, venijnige klimmetjes volgen elkaar in rap tempo op, waardoor dit als een Ardennenrit kan worden beschouwd. In de laatste honderd kilometer krijgen de renners twee beklimmingen van vierde categorie en drie van derde voor de kiezen, met stijgingspercentages tot 10%. Ook de aankomst in Quimper loopt omhoog (1 km à 4,8%). Wie beschikt over de krachtigste ‘punch’?

Tour de France 2018 – De favorieten voor etappe 5 volgens Cycling Story:
***** Alaphilippe
**** Matthews, Sagan
*** Van Avermaet, Gilbert, Colbrelli
** Valverde, Kristoff, Degenkolb, Boasson Hagen
* Démare, Cort Nielsen, D. Martin, Naesen, Simon

Joker: Daryl Impey (Mitchelton-Scott)

Kijk rechtstreeks mee! LIVE Tour de France 2018 – Livestreams en tv-uitzendingen