Tour de France 2018 – Uitslag etappe 3 (ploegentijdrit) Tour de France 2018 – Uitslag etappe 3 (ploegentijdrit) foto: ASO/Alex BROADWAY

Dubbel feest aan de eettafel van het BMC Racing Team. De voormalige wereldkampioenen ploegentijdrit toonden zich de sterkste in hun geliefde discipline. Bovendien had men net genoeg voorsprong op de concurrentie om met Greg Van Avermaet ook de gele trui te veroveren.

BMC maakte tussen het eerste (12 km) en tweede tussenpunt (26,5 km) uiteindelijk het verschil. Bij de eerste doorkomst moest de formatie nog Team Sky (z.t.) en Mitchelton-Scott (+1”) voor zich moest dulden. Die achterstand werd in de volgende 14 kilometer echter omgebogen in een voorsprong. Aan de meet dook BMC vier tellen onder de tijd van Team Sky. Quick-Step Floors vormde vervolgens de enige bedreiging voor de dubbelslag, maar Niki Terpstra en zijn ploeggenoten kwamen zeven tellen tekort.

De Nederlanders
Wat betreft de Nederlanders deed Tom Dumoulin uitmuntende zaken door met Team Sunweb de vijfde tijd op de klokken neer te zetten. Het verschil met de winnaars bedroeg nauwelijks elf seconden. Dumoulin klom naar de zevende plaats in het algemeen klassement en staat er van de belangrijkste topfavorieten voorlopig het beste voor.

De andere Nederlandse Kopmannen, Steven Kruijswijk en Bauke Mollema verloren met respectievelijk Team LottoNL-Jumbo en Trek-Segefrado meer dan een minuut. LottoNL-Jumbo ging te voorzichtig van start en die verkeerde keuze kwam Kruijswijk en co. ondanks een sterke tweede deel dus duur te staan. Grootste verliezer van de dag was echter Dan Martin, die met UAE-Team Emirates over 35,5 kilometer liefst 1’39” aan de broek kreeg.