Tour de France 2018 – Uitslag etappe 1 Tour de France 2018 – Uitslag etappe 1 foto: ASO/Alex BROADWAY

Tour de France 2018 – Uitslag etappe 1

Wielernieuws Laatst bijgewerkt 13 juli 2018 23:40 Redactie

Fernando Gaviria had in zijn eerste Touretappe ooit allerminst last van koudwatervrees. De Colombiaan kende een perfect begin van de drieweekse beproeving door Frankrijk door naar de ritzege te sprinten en meteen de gele trui te veroveren. Peter Sagan eindigde op de tweede plaats. Favorieten als Chris Froome, Richie Porte, Nairo Quintana en Adam Yates kenden een minder voortvarende start en verloren al kostbare tijd door valpartijen en technisch malheur.

Gaviria werd voorafgaand aan de openingsetappe een van de favorietenrollen toegedicht. De Colombiaan is immers de vooruitgeschoven pion bij Quick-Step Floors en moet zijn voorganger Marcel Kittel doen vergeten, die vorig jaar nog vijf ritten won in de Tour. Dit jaar won Gaviria al zeven etappes, waaronder drie in de Ronde van Californië. De ploegleiding temperde voor de Tour echter de verwachtingen: eerst maar eens een etappe winnen, daarna op naar de volgende.

Bij de eerste mogelijkheid in de eerste rit over 201 kilometer van Noirmoutier-en-l’Île naar Fontenay-le-Comte was het al meteen raak. Gaviria werd perfect afgezet door onder anderen de kersverse Belgisch kampioen Yves Lampaert en hield veelvoudig groenetruiwinnaar Peter Sagan van zich af. De Nederlandse favoriet Dylan Groenewegen kwam er niet aan te pas in de massasprint eindigde op de zesde plaats.

Buiteling Froome
Viervoudig Tourwinnaar Chris Froome raakte in de slotfase van de weg af en buitelde in de berm. De Brit was vervolgens aangewezen op achtervolgen, kon de aansluiting met het peloton niet meer maken en verloor 51” op favorieten als Romain Bardet, Mikel Landa, Alejandro Valverde en Tom Dumoulin. Ook Richie Porte en Adam Yates maakten deel uit van Froomes groep. Voor Nairo Quintana was de schade groter, de Colombiaan verloor al 1’15”.