TourTip 12: Fernando Gaviria TourTip 12: Fernando Gaviria

Aftellend naar de Tourstart worden in deze serie renners uitgelicht. Welke renners, anders dan de uitgesproken favorieten, zijn de moeite waard om te volgen? Met welke renners vul ik mijn selectie aan in het Koersspel? Vandaag in deel 12: Fernando Gaviria.

Als laatste in deze serie is Fernando Gaviria, de man die etappes moet gaan winnen namens Quick-Step Floors. Zijn voorganger Marcel Kittel won er vorig jaar nog vijf in de Tour; het wordt een lastige taak hem te doen vergeten.

De verwachtingen worden vooraf dan ook wat getemperd door de ploegleiding: eerst maar eens een etappe winnen, daarna op naar de volgende. Ze willen de druk niet te ver opvoeren. Voor de 23-jarige Colombiaan wordt het zijn eerste Tour, maar bij zijn Giro-debuut vorig jaar won hij al vier etappes en het puntenklassement met overmacht. Toegegeven, in de Giro rijden veelal andere sprinters en is er minder stress. Toch kan je ze maar vast op zak hebben.

Dit jaar won Gaviria zeven etappes, waaronder drie in de Ronde van California. Drie keer werd hij tweede in de Ronde van Zwitserland. Hij kwam al zijn concurrenten meer dan eens tegen in de sprint, en de meesten wist hij in rechtstreekse duels al meerdere keren te verslaan. Eén renner nog niet. Enkel in Kuurne-Brussel-Kuurne reden Gaviria en Dylan Groenewegen dit jaar samen, maar tot een duel kwam het niet. DNF voor Gaviria, Groenewegen won. Deze Tour krijgen ze acht vlakke etappes om te duelleren.

Hoewel de concurrentie moordend is, behoort een of meerder overwinningen zeker tot de mogelijkheden. Aan de ploeg zal het niet liggen: Quick-Step is on fire en kwam dit seizoen al tot 47 overwinningen (!) waarvan 45 individueel en door 13 verschillende renners behaald. Gaviria behoort tot de allersnelsten van het peloton en in combinatie met wat de ploeg tot dusver heeft laten zien, is er eigenlijk geen reden om de verwachtingen te temperen.

Speel mee met het
Cycling Story Koersspel