Tour de France 2018 – Favorieten Bolletjestrui Tour de France 2018 – Favorieten Bolletjestrui

Terwijl de spanning stijgt op het WK, gaat op zaterdag 7 juli de 105e Tour de France van start. Dat betekent dat er weer massaal de hersenen worden gekraakt om de jaarlijkse Tourpool in te vullen. Cycling Story doet ook mee aan de voorpret door voor te beschouwen op de diverse klassement. Mogelijk kunnen we u nog een handje helpen voor de Tourpool. Deel 3: De favorieten voor de bolletjestrui.

Rafal Majka in de bolletjestrui

Pakt Majka voor de derde keer de bolletjestrui? (Foto: © Tim van Hengel / Cyclingstory.nl)

.

***** Rafal Majka (Bora-Hansgrohe)

De bolletjestrui was in 2014 en 2016 een prooi voor Rafal Majka. Als de reeks zich voorzet, wordt hij op 29 juli weer gehuldigd in Parijs. Het is Majka in vier pogingen nog niet gelukt om zijn klassementsambities in de Tour waar te maken. Wanneer hij een topklassering uit zijn hoofd moest zetten, draaide Majka snel de knop om. Het leverde de Pool twee keer de bolletjestrui en drie ritzeges op. Het is weer realistisch dat hij voor Plan-B moet gaan. Binnen zijn ploeg Bora-Hansgrohe gaat nagenoeg alle aandacht uit naar Peter Sagan, waardoor Majka mannetjes tekort komt om constant te worden beschermd. Grote kans dat Majka de pineut is als het tot waaiers komt. En ook in de kasseienrit naar Roubaix moet Majka vrezen voor tijdverlies. Mocht dat scenario uitkomen, dan hebben we een serieuze kandidaat voor de bollen.

Rolland droeg in 2013 al de bolletjestrui. Maakt hij er opnieuw een doel van? (Foto: © Tim van Hengel)

**** Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Pierre Rolland (Education First)

Als je veel in de aanval gaat tijdens bergetappes, kan je vanzelf hoog in het bollenklassement komen te staan. Thomas De Gendt is de meest aanvallende renner van het peloton en we zullen hem gegarandeerd veel in het offensief gaan zien. De 31-jarige zuiderbuur heeft ook al laten weten dat de bolletjestrui toch een doel is. En als De Gendt ergens zijn zinnen op zet, dan kunnen de collega’s hun borst nat maken. De Gendt was vorig jaar derde in dit nevenklassement, in 2016 zelfs tweede. Mag hij dit jaar de hoofdprijs om zijn toch al fraaie palmares zetten?

Pierre Rolland was jarenlang een kandidaat voor een plek tussen de tien beste mannen in het eindklassement, maar inmiddels heeft de Fransman het geweer van schouder veranderd. Net als onze eigen Robert Gesink gaat Rolland voor dagsucces. In de Giro van 2017 betaalde deze keuze zich gelijk uit. De combinatie Giro-Tour beviel hem erg slecht, waardoor zijn programma dit keer is afgestemd op de Tour. Een frisse Rolland kan absoluut tot smaakmaker uitgroeien. Zoals zijn achtste plaats in de recente Dauphiné bewees, is Rolland nog altijd een uitstekend klimmer. In 2013 mengde hij zich in de strijd voor le maillot à pois, maar moest hij in de laatste bergrit zijn meerdere erkennen in Tourwinnaar Chris Froome en Nairo Quintana, die uiteindelijk de meeste punten sprokkelde. Misschien kan Rolland de rollen komende maand omdraaien?

Speel deze Tour mee met het Cycling Story Koersspel en maak kans op leuke prijzen!

*** Warren Barguil (Team Fortuneo – Samsic), Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors), Lilian Calmejane (Direct Energie)

Op 14 juli 2017 maakte Warren Barguil zich onsterfelijk bij het Franse volk door op de nationale feestdag de etappe naar Foix op zijn naam te schrijven. Enkele dagen later triomfeerde hij ook op de Izoard, waarmee hij direct verzekerde van de bolletjestrui. Een nieuwe Franse wielerheld was geboren. Barguil baarde na de Tour echter opzien door Team Sunweb te verruilen voor het pro-continentale Team Fortonueo-Samsic. Dat bleek vooralsnog een slechte keuze, want de resultaten zijn zeer ondermaats. Een zevende plaats op het Franse kampioenschap was tot op heden zijn beste uitslag. Het valt door zijn vorm lastig voor te stellen dat Barguil een goed klassement rijdt. Overschakelen op de vertrouwde rol van vrijbuiter, zou wel eens verstandig kunnen zijn.

Barguil kan landgenoot Julian Alaphilippe vaak tegen komen in de ontsnapping, want die valt moeilijk te beteugelen. Alaphilippe smijt waarschijnlijk te veel met zijn krachten, maar het is wel een geweldige coureur om naar te kijken. Bovendien sta je soms versteld van alle capaciteiten die hij bezit. Generatiegenoot Lilian Calmejane is net als Alaphilippe één van de toekomstige steunpilaren van het Franse wielrennen. Dat toonde hij vorig jaar wel aan met een succesvolle solo in etappe 8. Calmejane hoeft met niemand rekening te houden binnen de ploeg, waardoor er wellicht opnieuw iets moois kan ontstaan.

Robert Gesink. © Cycling Story.

Maakt Gesink de komende Tour werk van het bergklassement? (© Cycling Story)

** Serge Pauwels (Team Dimension Data), Omar Fraile (Astana), Tiesj Benoot (Lotto Soudal), Robert Gesink (Team LottoNL-Jumbo)

Serge Pauwels geniet bij Team Dimension Data een vrije rol en de Belg maakt daar in de ritten die hem liggen optimaal gebruik van. Zijn aanvalslust werd nog niet beloond met die felbegeerde triomf, maar tijdens de 105e editie zal Pauwels er weer vol voor gaan. En hij is het type renner dan ook aandacht krijgt voor de bolletjestrui. Binnen andere ploegen is het zoeken naar renners met een carte blanche. Omar Fraile, tweevoudig bergkoning in de Ronde van Spanje, is iemand om in de gaten te houden. Dat geldt ook voor Tiesj Benoot die dit voorjaar een epische uitgave van de Strade Bianche won. Benoot heeft dit keer geen klassementsambities na zijn twintigste plaats bij zijn debuut. Zijn klimcapaciteiten kunnen wel van pas komen, wanneer hij van de bollen een doel maakt. Robert Gesink maakte in 2016 een definitieve switch in zijn carrière. Gesink heeft zich omgeschoold tot rittenkaper en die aanpak had in de Vuelta van 2016 direct effect. En passant eindigde hij als derde in het bergklassement. Onze 32-jarige landgenoot kan dus voor de bollen gaan als hij zich in de zwaarste etappes van voren laat zien.

Nairo Quintana. © Tim van Hengel/cyclingstory.nl.

Quintana verzamelde in 2015 al eens de meeste bergpunten. Lukt hem dat drie jaar later nog eens? (Foto: © Tim van Hengel)

* Mikel Landa, Nairo Quintana (beide Team Movistar, Romain Bardet (AG2R-La Mondiale), Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida), Primoz Roglic (Team LottoNL-Jumbo)

Het voorspellen van de bolletjestrui is lastig, want het kan ook een aangelegenheid voor de topfavorieten voor het geel worden. Mikel Landa en Nairo Quintana zijn geboren klimmers en beide Movistar-kopmannen kroonden zich voorheen tot beste coureur bergop in een grote ronde. Quintana deed het al eens in de Tour (2013). Romain Bardet stond de laatste twee jaar op het eindpodium in Parijs en droomt wederom van het geel. Als belangrijke podiumkandidaat mag hij niet ontbreken, ook omdat de Fransen altijd bovengemiddelde interesse tonen in deze trui. De ervaren Vincenzo Nibali mag je nooit uitvlakken, terwijl Primoz Roglic namens LottoNL-Jumbo door zijn ijzersterke groeicurve is uitgegroeid tot een dark horse. Roglic was een jaar geleden al tweede achter bergkoning Warren Barguil. Mikt hij in juli 2018 op een plaatsje hoger?

Tour de France 2017 – De favorieten voor de bolletjestrui volgens Cycling Story:
***** Majka
**** De Gendt, Rolland
*** Barguil, Alaphilippe, Calmejane
** Pauwels, Fraile, Benoot, Gesink
* Landa, Quintana, Bardet, Nibali, Roglic