TourTip 10: Antwan Tolhoek TourTip 10: Antwan Tolhoek

TourTip 10: Antwan Tolhoek

Tour de France Laatst bijgewerkt 6 juli 2018 7:59 Redactie

Aftellend naar de Tourstart worden in deze serie renners uitgelicht. Welke renners, anders dan de uitgesproken favorieten, zijn de moeite waard om te volgen? Met welke renners vul ik mijn selectie aan in het Koersspel? Vandaag in deel 10: Antwan Tolhoek.
Antwan Tolhoek gaat als knecht van Steven Kruiswijk mee naar de Tour. Daardoor lijken er voor hem geen kansen in een nevenklassement. Toch zijn die er in het jongerenklassement maar ook het bergklassement. Helemaal nu Rafal Majka zich op het algemeen klassement richt, maar ook andere kopmannen zouden zich dan enkel moeten concentreren op de gele trui. De bergtrui is voor de meeste klassementsrenners namelijk gedevalueerd tot troostprijs. Er zijn geen UCI-punten mee te verdienen en de geldelijke beloning ervan is ongeveer 5% van winst in het algemeen klassement.

Dat de 24-jarige Zeeuw van Team LottoNL-Jumbo hiervoor in aanmerking komt, heeft hij meermaals bewezen. Als renner van Roompot reed hij in de Ronde van Zwitserland van 2016 iedere dag vooruit om als eerste boven te zijn. Hij verdedigde vervolgens zijn bergtrui met alles wat hij had. Ploegmaat Pieter Weening kaapte voor de neus van de concurrentie belangrijke punten weg en hielp Tolhoek en de ploeg daarmee op het podium. Voor Tolhoek en Roompot was het wél een hoofdprijs, in deze ‘vierde grote ronde’. In 2017 wilde hij het kunststukje herhalen in de Ronde van Polen. Op de een na laatste dag nam Tolhoek de leiding in het bergklassement, maar in de laatste etappe verloor hij zijn trui aan Diego Rosa en werd tweede in dat klassement. Later dat jaar reed Tolhoek aan de zijde van Kruiswijk zijn eerste grote ronde. Hij reed de Vuelta uit en vond zichzelf terug op een verdienstelijke 28e plaats.

2018 begon slecht voor Tolhoek. Na het incident met de slaapmedicatie stond hij even op non-actief. Hij reed enkel de Ronde van Abu Dhabi en maakte een goede indruk op de klim naar Jebel Hafeet. Daarna ging het hele voorjaar door een knieblessure verloren. Bij zijn rentree -in de Ronde van Californië- reed Tolhoek nog zonder wedstrijdritme sterk bergop en als kopman in de Dauphiné toonde hij aan klaar te zijn voor de Tour. Halverwege stond hij 42e maar toen de bergen begonnen, steeg hij iedere dag in het klassement. Elfde, één plek hoger in het algemeen klassement dan de topfavoriet voor de witte trui Guillaume Martin.

Na zijn schorsing begin dit jaar wil Antwan Tolhoek nog iets recht te zetten. Hij wil niet die jongen van de slaappillen blijven, een nieuw mooi resultaat is dus welkom. Het vertrouwen van de ploeg is er en de voorbereiding was goed. Het is dus hopen dat hij de ruimte krijgt om mee te doen in een van de nevenklassementen en voor Nederlands succes kan zorgen.

 

Speel mee met het
Cycling Story Koersspel