Tour de France 2018 – Favorieten Groene Trui Tour de France 2018 – Favorieten Groene Trui

Terwijl de spanning stijgt op het WK, gaat op zaterdag 7 juli de 105e Tour de France van start. Dat betekent dat er weer massaal de hersenen worden gekraakt om de jaarlijkse Tourpool in te vullen. Cycling Story doet ook mee aan de voorpret door voor te beschouwen op de diverse klassement. Mogelijk kunnen we u nog een handje helpen voor de Tourpool. Deel 2: De favorieten voor de groene trui.

Joaquim Rodriguez en Peter Sagan. © Cycling Story.

Sagan is weer de torenhoog favoriet voor het groen. (Foto: © Tim van Hengel)

***** Peter Sagan (Bora-Hansgrohe)

Peter Sagan ging in vijf van zijn zes deelnames met de groene trui aan de haal. Het Slowaakse fenomeen zou vorig jaar waarschijnlijk op gelijke hoogte zijn gekomen met recordhouder Erik Zabel, ware het niet dat de Tour voor Sagan uitliep op een grote deceptie. Sagan bracht Mark Cavendish zwaar ten val in de vierde etappe en werd als straf direct naar huis gestuurd. Sagan krijgt nu een herkansing en als soortgelijke incidenten uitblijven, moet het raar lopen wil hij niet voor de zesde keer in Parijs worden gehuldigd.

Speel deze Tour mee met het Cycling Story Koersspel en maak kans op leuke prijzen!

**** Michael Mattthews (Team Sunweb), Fernando Gaviria (Quick-Step Floors)

Het was uiteindelijk Michael Matthews die profiteerde van de afwezigheid van Sagan. Matthews was geen verrassende winnaar, want ‘Bling’ is van de rappe mannen de beste klimmer en raapte zo zelfs in zware bergetappes punten op. Matthews had uiteindelijk liefst een voorsprong van 136 punten op André Greipel. De Australiër heeft overigens in de pers laten weten dat hij de strijd om het groen wil laten schieten. Mocht Sagan onverhoopt wegvallen uit de stand, dan valt niet uit te sluiten dat Matthews toch werk gaat maken van prolongatie.

Fernando Gaviria is zonder twijfel één van de meest interessante debutanten op de startlijst. In 2017 werd hij uitgespeeld in de Giro, waar hij in zijn eerste grote ronde direct goed was voor vier zeges. Als gevolg daarvan was hij ook afgetekend de beste in het puntenklassement. De Colombiaan brak in maart zijn hand bij een val in de Tirreno-Adriatico en was nadien zoekende naar zijn oude vorm. Die vond hij in de Ronde van Californië, waar het drie keer raak was. In Zwitserland was het vervolgens driemaal net niet, maar het vertrouwen blijft onverminderd groot. Gaviria moet ook de iets lastigere ritten overleven, dus voor hem zijn er kansen genoeg om te scoren. En mogelijk komt dan ook de groene trui in het vizier.

Groenewegen mikt in zijn tweede Tour weer op dagsucces. (Foto: © Vincent Kwanten)

*** Dylan Groenewegen (Team LottoNL-Jumbo), André Greipel (Lotto Soudal), Arnaud Démare (Groupama-FDJ)

Dylan Groenewegen zette zich met een weergaloze sprint op de Champs-Élysées internationaal op de kaart. Het was de doorbraak van een nieuwe wereldtopper, want zo mag onze landgenoot absoluut genoemd worden. In 2018 maakte hij al liefst negen keer het zegegebaar. Daarbij zitten ook overwinningen in Kuurne-Brussel-Kuurne en Parijs-Nice. De sprinttrein van LottoNL-Jummbo is eveneens beter geworden, dus Groenewegen moet geacht worden om in de Tour vaker een gooi naar de bloemen te doen. Dan zit er misschien ook een hoge notering betreffende het puntenklassement in. Groenewegen zal echter eerder dromen van het geel in de openingsrit.

Andre Greipel eindigde in vier van de laatste zes edities in de top-3 van het puntenklassement. Vorig jaar wist hij voor het eerst keer geen ritzege te boeken. Zijn focus lag in die periode dan ook niet bij het fietsen. Greipel ging gebukt onder de ziekte van zijn moeder Gudrun, die in december overleed aan de gevolgen van ALS. Greipel wist na dit zware verlies toch de draad weer op te pakken en een maand later al twee keer te winnen in de Tour Down Under. Daarna volgden nog vier successen. Op zijn 35e kan Greipel het dus nog altijd. De acht jaar jongere Arnaud Démare is eveneens iemand om rekening te houden. In 2017 was het voor hem raak in de Tour en was er na elf jaar nog eens een Fransman voor eigen volk de snelste in een massasprint. Hij ontpopte zich zelfs tot kandidaat-winnaar voor het groen, maar in etappe 9 was de tank leeg. Démare kwam buiten tijd binnen en kon met drie ploeggenoten zijn koffers. Dit keer gaat hij wellicht in de herkansing, want Démare is ook één van de sprinters die zich voor elk puntje inzet. Dit kan hem ver brengen.

Komt Kristoff namens UAE-Team Emirates in de buurt van zijn vorm bij Katusha? (Foto: © Vincent Kwanten)

** Sonny Colbrelli (Team Bahrain-Merida) Alexander Kristoff (UAE-Team Emirates), Mark Cavendish (Team Dimension Data), Marcel Kittel (Team Katusha)

Sonny Colbrelli heeft op basis van zijn prestaties recht op twee sterren. Hij was een jaar geleden zesde in de stand en boekte juni jl. nog een aansprekende overwinning in de Ronde van Zwitserland. De namen van Alexander Kristoff, Mark Cavendish en Marcel Kittel zijn niet weg te denken uit de jaarlijkse voorbeschouwing. Dit seizoen wil het alleen niet vlotten bij de heren. De teller van Kristoff staat met vier nog het hoogst. Kittel (twee) heeft al sinds de Tirreno niet meer gewonnen, terwijl het voor Cavendish bij een ritje in de Dubai Tour (8 februari) bleef. Uitvlakken doe je ze evenwel niet, want klasbakken als dit kunnen er zomaar weer staan op het moment suprême. Groen wordt gezien deze vorm wel een extreem moeilijk verhaal. Kittel was in de editie van 2017 met vijf ritzeges de onbetwiste koning van het sprintersgilde, maar alsnog was hij niet zeker van de bovenste plek. Matthews zat Kittel op de hielen, toen Kittel in etappe door een val in etappe 17 moest opgeven. Weg gouden kans. Het is zeer twijfelachtig of hij ooit nog zó dicht in de buurt komt.

* Christophe Laporte (Cofidis), Julian Alaphilippe (Quick Step-Floors), Edvald Boasson Hagen (Team Dimension Data), John Degenkolb, Jasper Stuyven (beiden Trek-Segafredo)

Geen Nacer Bouhanni, maar Christophe Laporte krijgt bij Cofidis het vertrouwen. Eens zien of hij een stap voorwaarts kan zetten. Julian Alaphilippe is op termijn een topkandidaat voor het winnen van le maillot vert. Dat staat vanwege zijn kwaliteiten wel vast. De Fransman moet nu nog even geduld hebben, omdat Gaviria in de vlakke aankomsten uitgespeeld gaat worden bij Quick-Step Floors. Het zou desondanks niet verbazen mocht Alaphilippe tot een hoog puntenaantal komen, aangezien hij op meerdere terreinen hoge ogen kan gooien. Edvald Boasson Hagen, vorig jaar nog derde in dit nevenklassement, is bij Team Dimension Data de back-up voor Mark Cavendish. Jasper Stuyven verraste dan weer in de Giro van 2017 door achter Gaviria tweede te eindigen in het puntenklassement. Hier zou hij eveneens de verwachtingen kunnen overtreffen. Stuyven zal de kansen verdelen met ploegmaat John Degenkolb, die nog altijd op zoek is naar vorm uit de periode 2012-2015.

Tour de France 2017 – De favorieten voor de groene trui volgens Cycling Story:
***** Sagan
**** Matthews, Gaviria
*** Groenewegen, Greipel, Démare
** Colbrelli, Kristoff, Cavendish, Kittel
* Laporte, Alaphilippe, Boasson Hagen, Degenkolb, Stuyven