Tour de France 2018 – Favorieten Gele Trui Tour de France 2018 – Favorieten Gele Trui

Terwijl de spanning stijgt op het WK, gaat op zaterdag 7 juli de 105e Tour de France van start. Dat betekent dat er weer massaal de hersenen worden gekraakt om de jaarlijkse Tourpool in te vullen. Cycling Story doet ook mee aan de voorpret door voor te beschouwen op de diverse klassementen. Mogelijk kunnen we u nog een handje helpen met een Tourpool. Deel 1: De favorieten voor de gele trui.

Is de hoogtestage in de Sierra Nevada de sleutel tot succes voor Bardet? (Foto: © Instagram Romain Bardet)

***** Romain Bardet (AG2R-La Mondiale)

Cycling Story verwacht een onvoorspelbare Tour en speelt met Romain Bardet dan ook een verrassende naam uit als kopman. Komt er 33 jaar na de Tourzege van Bernard Hinault nog eens een Franse winnaar? De ingrediënten voor een groot Frans volksfeest zijn aanwezig. De ASO heeft zijn kansen alvast vergroot door het parcours meer op zijn maat te maken. De enige 31 individuele tijdritkilometers zijn op heuvelachtig terrein, waardoor zijn achilleshiel niet volledig wordt blootgelegd. Verder zijn er genoeg explosieve aankomsten, bergritten en finishes na afdalingen, waar zijn capaciteiten volledig geëtaleerd kunnen worden.

Bardet erkende eerder al dat deze Tour hem op papier beter moet liggen dan die van 2017, waarin hij derde werd. Een jaar eerder bezette hij nog de tweede plaats op het eindpodium in Parijs. Deze resultaten hebben het geloof in eigen kunnen alleen versterkt. In aanloop naar de Tour waren de resultaten ook beter dan in 2017. Zo kende Bardet met een derde plaats in de Dauphiné een ideale voorbereiding. AG2R-La Mondiale kan de race hard genoeg maken om Bardet in kansrijke positie af te zetten. Kan de 27-jarige kopman het dan afmaken en zich tot eeuwige wielerheld van de Republiek kronen?

Chris Froome in de gele trui

Brengt Froome het geel weer naar Parijs? (Foto: © Tim van Hengel)

**** Chris Froome (Team Sky), Richie Porte (BMC Racing Team)

De meeste ogen zullen uiteraard gericht zijn op Chris Froome. Zeker nu de viervoudig Tourwinnaar door de UCI is vrijgesproken in de Salbutamol-zaak, die het wielrennen maandenlang in zijn greep hield. De spraakmakende affaire heeft zijn populariteit enkel verder doen dalen en Froome hoeft in Frankrijk niet te rekenen op een hartelijk onthaal. Alle negatieve aandacht is een extra obstakel voor de Brit, die vijf van de laatste zeven grote rondes won waarin hij van start ging. Grote vraag is of hij de loodzware combinatie Giro-Tour wél succesvol kan doorstaan. Froome heeft ons allen al vaker versteld doen staan, dus als iemand het kan…

Richie Porte krijgt eveneens vier sterren. De ex-luitenant van Froome hoopt dat alle puzzelstukjes komende maand eindelijk in elkaar vallen tijdens de Tour. Porte stond er vorig jaar fantastisch voor tot een vreselijk val in etappe 9 aan alle illusies een einde maakte. De Australiër keert nu terug met opnieuw een gele droom. Met de eindzege in de Ronde van Zwitserland maakte hij alvast duidelijk dat hij perfect in orde is.

Valverde en Quintana werken samen in Catalonië. Vinden ze elkaar ook in de Tour? (Foto: © Tim van Hengel)

*** Mikel Landa, Nairo Quintana, Alejandro Valverde (allen Team Movistar)

Twee kapiteins op een schip is al lastig werken, laat staan drie. Toch trekt Team Movistar met de drie speerpunten van de ploeg naar La Grande Boucle. Landa wilde weg uit het keurslijf van Team Sky en voor eigen kansen gaan. Hij koos voor Movistar, maar die keuze kan in juli wel eens uitdraaien op een teleurstelling als hij het kopmanschap moet delen met Quintana en Valverde. Het verloop van de eerste Tourweek zal de hiërarchie bepalen. Maar of ze op cruciale momenten voor elkaar willen werken? Dat valt te betwijfelen. Het feit dat de ploeg drie kandidaten van dit kaliber heeft, kan ook als een voordeel worden gezien. In de bergen heeft Movistar meerdere kaarten om uit te spelen en daarmee de Tour naar hun hand te zetten. De concurrentie zal ongetwijfeld de Spaanse/Colombiaanse aanvallen vrezen, want samen stonden de heren al 15 keer op het podium van een grote ronde. Opgelet voor dit trio!

Dumoulin trekt zonder druk naar de Tour. Kan hij meedoen om het geel? (Foto: © Tim van Hengel

** Tom Dumoulin (Team Sunweb), Ilnur Zakarin (Team Katusha), Vincenzo Nibali (Team Bahrain-Merida), Rigoberto Uran (Education First)

We hebben hier te maken die stuk voor stuk het klappen van de zweep kennen. Tom Dumoulin en Ilnur Zakarin gaan wel op ontdekkingstocht, want zij gaan voor het eerst op jacht naar een topklassering in de Ronde van Frankrijk. Dumoulin heeft al een slopende Giro in de benen, dus dat maakt het extra interessant. Zakarin (3e in de Vuelta van 2017) focuste zich volledig op deze drie weken, maar de aanloop was matig. Na een tiende plaats in de Dauphiné hoopt de Rus op het juiste moment te pieken.

Voormalig winnaar Vincenzo Nibali (2014) is dan weer een gehaaide coureur, waar altijd rekening mee moet worden gehouden. Het vorige kalenderjaar werd hij derde in de Giro en tweede in de Vuelta. Versleten is hij zeker niet, zo bewees de 33-jarige Italiaan dit voorjaar nog met een prachtige triomf in Milaan San-Remo. Maar kan hij het ook nog eens in de grootste koers van het jaar? Er zal ook met de nodige belangstelling naar Rigoberto Uran worden gekeken, sinds hij in de laatste editie uit het niets de runner-up werd. Kan hij zich nog eens in de strijd mengen?

Speel deze Tour mee met het Cycling Story Koersspel en maak kans op leuke prijzen!

* Daniel Martin (UAE-Team Emirates), Adam Yates (Mitchelton-Scott), Jakob Fugslang (Astana), Primoz Roglic, Steven Kruijswijk (beide Team LottoNL-Jumbo)

We sluiten af met een sterk rijtje outsiders. Daniel Martin was een jaar geleden met een zesde plaats sterker dan ooit. Er zat zelfs meer in als hij niet zoveel rugpijn had gehad als gevolg van een harde smak, die onvermijdbaar was door de crash van Richie Porte. Martin werd in de voorbereiding onder andere vierde in de Dauphiné en lijkt opnieuw klaar voor de strijd. Adam Yates deed het met plaats twee zelfs nog beter. Met name de ritzege op de Mont Blanc was imponerend. Zijn tweelingbroer Simon leek na ruim twee weken op weg naar de eindzege in de recente Ronde van Italië, maar zakte in de slotritten compleet weg. Kan Adam, de nummer vier uit 2016, een soortgelijke inzinking vermijden? Jakob Fuglsang heeft altijd vraagtekens achter zijn naam staan, omdat het er mede door omstandigheden nog nooit helemaal uit kwam in Le Tour. Een mooie prestatie in de Ronde van Zwitserland (tweede) geeft de Deen alvast weer frisse moed.

Steven Kruijswijk krikte in Zwitserland eveneens zijn niveau op. Na een zesde plaats in Romandië, werd hij achtste in de nationale ronde. Het zou voor wielerminnend Nederland fantastisch zijn, mocht hij de wonderbenen van de Giro 2016 terugvinden. Dat is misschien niet realistisch, maar samen met Primoz Roglic kan hij namens de geel-zwarte brigade bergp wel voor spektakel zorgen. Roglic blijft zich doorontwikkelen en won in 2018 zowel de Ronde van het Baskenland als de Ronde van Romandië. Dat scherpt verwachtingen. Een goed klassement in de Tour rijden is echter nog andere koek, dus de Sloveense laatbloeier heeft nog wel iets te bewijzen.

Tour de France 2018 – De favorieten voor de gele trui volgens Cycling Story:
***** Bardet
**** Froome, Porte
*** Landa, Quintana, Valverde
** Dumoulin, Zakarin, Nibali, Uran
* Martin, A. Yates, Fugslang, Roglic, Kruijswijk