TourTip 9: Christophe Laporte TourTip 9: Christophe Laporte

TourTip 9: Christophe Laporte

Tour de France Laatst bijgewerkt 6 juli 2018 7:57 Redactie

Aftellend naar de Tourstart worden in deze serie renners uitgelicht. Welke renners, anders dan de uitgesproken favorieten, zijn de moeite waard om te volgen? Met welke renners vul ik mijn selectie aan in het Koersspel? Vandaag in deel 9: Christophe Laporte.

Het zat er aan te komen: Cofidis laat kopman Nacer Bouhanni thuis. Sprinter van dienst is zijn voormalig lead-out man Christophe Laporte, die hem inmiddels in de pikorde én in de uitslagen voorbij gestevend is.

Het wordt de vierde Tour op rij voor de 25-jarige Cristophe Laporte. Drie keer werd hij opgesteld om Bouhanni af te zetten in de sprint, maar ieder jaar sprintte hij één of meerdere keren zelf mee als zijn kopman er niet meer was. In 2015 viel Bouhanni na een week uit. Laporte sprintte na het uitvallen van zijn kopman een keer naar een zevende plaats in de door André Greipel gewonnen massasprint. In 2016 kwam de bokser in Bouhanni boven. Hij deelde een klap uit aan een hotelgast en blesseerde zijn hand, een paar dagen voor de Tour. Laporte nam andermaal de honneurs waar en sprintte zes keer de top-10 van de daguitslag binnen. In 2017 reed Bouhanni ‘gewoon’ de hele Tour. Enkel toen hij in een etappe niet over de eerste klimmetjes van de dag kwam, mocht Laporte meedoen om de dagwinst; vijfde.

Inmiddels was Laporte ook wedstrijden gaan winnen. De meeste in 2018 en dit jaar opvallend genoeg meer dan Bouhanni. Zo won hij twee etappes en het puntenklassement in de Ronde van de Provence. Ook was hij de sterkste in etappes in de Ronde van Luxemburg, Ster van Bessèges, maar een tweede plaats in de Ronde van Occitanie was doorslaggevend. Christophe Laporte werd er verslagen door nota bene Bouhanni, die stalorders had gekregen om de sprint voor hem aan te trekken.

Orders geweigerd, spanningen in de ploeg en tegenvallende resultaten. De ploegleiding kon nauwelijks nog de frustratie onderdrukken en Cofidis baas Thierry Vittu uitte openlijk zijn ongenoegen. Ondertussen gedroeg Laporte zich professioneel, ontwikkelde zich als sprinter en toonde een goeie vorm. Hij reed drie keer de Tour uit en behaalde daarin drie keer een vijfde plaats als stand-in. Dit jaar wil hij die prestatie verbeteren, dit jaar worden de sprints aangetrokken voor Christophe Laporte.

Speel mee met het
Cycling Story Koersspel