TourTip 8: Rafal Majka TourTip 8: Rafal Majka

Aftellend naar de Tourstart worden in deze serie renners uitgelicht. Welke renners, anders dan de uitgesproken favorieten, zijn de moeite waard om te volgen? Met welke renners vul ik mijn selectie aan in het Koersspel? Vandaag in deel 8: Rafal Majka.

Bora-Hansgrohe gaat dit jaar opnieuw voor etappes en de groene trui met boegbeeld Peter Sagan. Net als vorig jaar zal Rafal Majka mikken op een goed klassement. Dat de 28-jarige Pool in deze rubriek opgenomen is, komt door zijn klassementsambities. Majka was vorig jaar al goed op weg, maar in de negende etappe sloeg het noodlot toe. Terwijl hij negende stond in het klassement ging hij hard onderuit waardoor er een voortijdig einde kwam aan zijn Tour. Zijn beste eindklassering bleef daarmee de zevenentwintigste plaats in 2016.

In de Giro behaald Majka in drie deelnames drie keer de top-10 en in de Vuelta was hij al eens derde geworden, maar de Tour is toch even wat anders. Met uitzondering van vorig jaar was Majka in dienst van Alberto Contador aanwezig in de Tour. Dat deed hij bepaald niet onverdienstelijk. Zijn eerste deelname in 2014 dankt hij aan het late wegvallen van Roman Kreuziger. Nadat ook Contador uitviel, mocht hij voor eigen eer en glorie rijden. Hij won in de laatste week twee bergetappes en werd een keer tweede en derde. Het bleek ruim voldoende om ook de bolletjestrui mee naar huis te nemen. Geen slecht resultaat voor een knecht die eigenlijk niet zou worden opgesteld.

In 2015 won hij nog een bergetappe en in 2016 was hij een paar keer dichtbij. Hij finishte in bergetappes bij de besten en verzamelde daarmee opnieuw voldoende punten voor het bergklassement. Het was geen doel van hem, het liep gewoon zo, verklaarde hij. Thibaut Pinot had deze graag gewonnen maar viel uit. Thomas De Gendt droomde er nog even van maar werd op straatlengte achterstand gezet. Dit jaar behoort Majka gezien zijn status opnieuw tot de topfavorieten in de strijd om de bergtrui, maar dat klassement is nu van ondergeschikt belang. Hij wil zo hoog mogelijk eindigen in het algemeen klassement en juist dat maakt het interessant om Rafal Majka te volgen deze Tour.

Speel mee met het
Cycling Story Koersspel