TourTip 6: Timothy Dupont TourTip 6: Timothy Dupont

Aftellend naar de Tourstart worden in deze serie renners uitgelicht. Welke renners, anders dan de uitgesproken favorieten, zijn de moeite waard om te volgen? Met welke renners vul ik mijn selectie aan in het Koersspel? Vandaag in deel 6: Timothy Dupont.

Opnieuw een renner van Wanty-Groupe Gobert, maar nu een sprinter en wat voor een. Timothy Dupont maakt op dertigjarige leeftijd zijn debuut in een grote ronde. Het carrièreverloop van Dupont is opmerkelijk. Hij reed enkel voor kleine ploegen zoals Jong Vlaanderen, dat als opleidingsploeg van Lotto-Belisol op het derde niveau uitkwam. Later veranderde de ploeg in Bofrost en Ventilair-Steria. Hij werd in die tijd als vijfentwintigjarige Belgisch kampioen bij de elite zonder contract. Dupont begon toen ook wedstrijden te winnen in kleine Franse etappekoersen en nam hier en daar de puntentrui mee naar huis.

Toen de ploeg ophield te bestaan, vond Dupont onderdak bij het eveneens op derde niveau uitkomende Roubaix Lille Métropole. In zijn tweede seizoen ging hij verder met winnen van groene truien en etappes in de kleinere Franse wedstrijden. Op zijn 28e maakte Dupont de overstap naar Veranda’s Willems, nog steeds bevond hij zich in de marge van het mondiale wielrennen, maar nu werd het anders. Hij kreeg een volledige sprinttrein tot zijn beschikking en behaalde daarmee de ene na de andere overwinning. Dupont was de sterkste in weinigzeggende koersen als de Antwerpse Pijl, de Kustpijl, GP van Pérenchies en GP Criquielion, maar behaalde dat jaar ook zijn eerste overwinningen op het hoogste niveau met als hoogtepunt winst in Nokere-Koerse.

2017 kan als een verloren jaar worden beschouwd. De renners hadden problemen met de fiets wat leidde tot onrust binnen de ploeg. Felt bleek geen wedstrijdwaardige frames te leveren en pas toen Wout van Aert dat halverwege het seizoen erkende, werd er actie ondernomen. Te laat en niet eens alle renners werden uitgerust met een oude (betere) fiets die nog van Skill-Shimano was gebruikt. Renners die daar openlijk over klaagden werden niet meer opgesteld. Na enkele uitlatingen daarover werd Dupont tijdens de BinckBank Tour uit koers gehaald.

Na dat desastreus verlopen jaar maakte Timothy Dupont de overstap naar Wanty-Groupe Gobert en reed dit jaar voor het eerst een groter programma. Hij mengde zich in de massasprints van de Ronde van de Algarve, Vierdaagse van Duinkerken en Baloise Belgium Tour en grossierde in ereplaatsen. Hiermee behaalde hij zoveel UCI-punten dat hij zelfs lange tijd eerste stond in het UCI Europe klassement.

Gaviria werd al eens geklopt in een rechtstreeks duel, maar Dupont weet dat de Tour anders zal zijn. Hij is realistisch over zijn kansen als hij voor de eerste keer op het allerhoogste niveau de strijd aangaat. Timothy Dupont sprint mee voor top-10 klasseringen en dat moet hem zeker kunnen gaan lukken. Hiervoor krijgt hij op papier acht kansen.

 

Speel mee met het
Cycling Story Koersspel