TourTip 5: Egan Bernal TourTip 5: Egan Bernal

TourTip 5: Egan Bernal

Tour de France Laatst bijgewerkt 6 juli 2018 7:56 Jan Eijsbouts

Aftellend naar de Tourstart worden in deze serie renners uitgelicht. Welke renners, anders dan de uitgesproken favorieten, zijn de moeite waard om te volgen? Met welke renners vul ik mijn selectie aan in het Koersspel? Vandaag in deel 5: Egan Bernal.

Chris Froome gaat deze Tour zijn recordreeks proberen voort te zetten met een vierde opeenvolgende overwinning in een grote ronde. Team Sky stelt hierbij een ijzersterk team op met veel bekende namen. Een nieuwe naam is die van Egan Bernal.

De 21-jarige Colombiaan is een ontdekking van Androni ploegbaas Gianni Savio, die vaker talentjes uit de Colombiaanse bergen naar Italië haalt. Bernal maakte vanaf zijn eerste koers indruk en Savio had weer eens goud in handen. Halverwege vorig seizoen kon Bernal al de overstap naar de World Tour maken, maar dat werd tegengehouden. Het pro-continentale Androni wilde het Italiaans regelmatigheidsklassement winnen om Giro-deelname in 2018 veilig te stellen. Dat lukte, met overmacht werd er gewonnen. Bernal werd in het individuele klassement tweede achter Diego Ulissi.

Hoewel Bernal bij zijn Tourdebuut rust en ruimte krijgt om te leren, zal hij een belangrijke schakel zijn voor kopman Froome. Bernal zal in geen enkel klassement worden uitgespeeld, maar vanwege zijn palmares is het onmogelijk hem geen kandidaat te noemen voor de witte trui. Hiervan won hij er namelijk al dertien. Van de Internationale Wielerweek in 2016 tot de Ronde van Romandië en die van Californië dit jaar. Tussendoor werden er (berg)etappes, algemeen-, berg- en puntenklassementen gewonnen. Dit jaar won hij het Colombiaans kampioenschap tijdrijden waardoor hij in de Tour twee keer de nationale driekleur mag dragen.

Zijn grootste overwinning was die van dit jaar, in het eindklassement van de Ronde van Californië. Daar won Bernal ook twee bergetappes en twee keer werd Adam Yates -outsider voor het geel in Parijs- in een man tegen man gevecht verslagen. Indrukwekkend was de klimtijdrit van de Ronde van Romandië. Ook daar liet Bernal zijn benen spreken: Tien renners, waaronder meer dan de halve Quick-Step ploeg, kwamen door zijn toedoen op het 9,9 kilometer lange parcours buiten de tijd binnen en konden naar huis.

Team Sky zegt dan wel dat Egan Bernal pas in de Vuelta in de klassementen mee gaat doen om de prijzen, maar  met zo’n indrukwekkende palmares mag de jongste deelnemer nu in deze rubriek natuurlijk niet ontbreken.

 

Speel mee met het
Cycling Story Koersspel