TourTip 4: Jesús Herrada TourTip 4: Jesús Herrada

TourTip 4: Jesús Herrada

Tour de France Laatst bijgewerkt 27 juni 2018 23:24 Redactie

Aftellend naar de Tourstart worden in deze serie renners uitgelicht. Welke renners, anders dan de uitgesproken favorieten, zijn de moeite waard om te volgen? Met welke renners vul ik mijn selectie aan in het Koersspel? Vandaag in deel 4: Jesús Herrada.

De ploeg die we de laatste jaren vooral kennen van sprinter /enfant terrible Nacer Bouhanni gokt deze Tour niet volledig op de sprint. Bouhanni kwam in de Tour namens Cofidis nooit verder dan twee vierde plaatsen en met name dit seizoen is de spanning rondom zijn persoontje om te snijden. Er wordt nu nog een troef uitgespeeld: Jesús Herrada.

Na een dienstverband van zeven jaar verkaste Jesús Herrada eind vorig seizoen samen met zijn broer José van Movistar naar het een niveau lager uitkomende Cofidis. Jarenlang reed hij in dienst van zijn kopmannen Alejandro Valverde en Nairo Quintana. Dit jaar zou het anders worden, hij werd een van de kopmannen.

Cofidis had met de broertjes Herrada een goeie slag geslagen. Ze hebben jaren op het hoogste niveau gereden aan de zijde van ’s werelds beste ronderenners maar weten ook zelf wat winnen is. De 27-jarige Jesús werd bij de junioren en beloften driemaal Spaans kampioen tijdrijden voor hij zijn eerste profcontract bij Movistar tekende. In 2013 en 2017 kroonde hij zich Spaans kampioen bij de elite.

Aansprekende resultaten werden door de jaren heen geboekt. Zoals in 2014 toen hij het jongerenklassement van de Ronde van Romandië won, voor Thibaut Pinot. Later dat jaar, in de eerste etappe van de Route du Sud, won hij door in de slotfase uit het peloton weg te springen. De finish bergop bereikte hij een paar tellen voor zijn sprintende kopman Valverde.

In 2015 won hij op soortgelijke manier een etappe in de Ronde van de Limousin. De slotkilometer ging bergop en het was nog niemand gelukt los te komen. Herrada zette op 300 meter aan, kwam los en verraste het hele peloton.

In 2016 won hij opnieuw door een late uitval in de finale bergop. In de tweede etappe van de Dauphiné leek een groepje vluchters te gaan strijden om de dagwinst. Met een flinke sprint ging Herrada de laatst overgebleven vluchters voorbij.

In dienst van Cofidis wist Jesús Herrada vooralsnog niet te winnen. In de Ronde van Oman was hij sterk, maar net niet sterk genoeg voor de winst. Derde, enkele seconden voor zijn oude Movistar ploegmaat Gorka Izagirre. In de Koninginnenrit van de Ronde van Valencia was er een vierde plaats. De laatste klim kende een slotkilometer met een gemiddelde stijging van 12.3%. In het algemeen klassement vond Herrada zich terug op een vijfde plaats, minder dan een minuut achter zijn oude kopman Valverde.

Hoewel de selectie van Cofidis nog niet definitief en volledig is, heeft het er alle schijn van dat Herrada zal starten. Voor het klassement zal hij niet in aanmerking komen, maar met zijn kenmerkende jump bergop zou Jesús Herrada deze Tour voor etappewinst kunnen gaan. Het zou dan de eerste etappe-overwinning voor Cofidis zijn sinds Silvain Chavanel in de Tour van 2008.

 

Speel mee met het
Cycling Story Koersspel