TourTip 3: David Gaudu TourTip 3: David Gaudu

TourTip 3: David Gaudu

Tour de France Laatst bijgewerkt 6 juli 2018 7:57 Redactie

Aftellend naar de Tourstart worden in deze serie renners uitgelicht. Welke renners, anders dan de uitgesproken favorieten, zijn de moeite waard om te volgen? Met welke renners vul ik mijn selectie aan in het Koersspel? Vandaag in deel 3: David Gaudu.

Groupama-FDJ komt met een sprintersploeg rondom Arnaud Démare naar de Tour. Kopman Thibaut Pinot reed sinds hij zich op de voorlaatste dag van de Giro -derde in het klassement- helemaal had leeggereden geen koers meer. Hij haalde het niet tot Rome, belandde in het ziekenhuis met een longontsteking en is daar nog niet van hersteld. Plannen werden enigszins bijgesteld: etappezeges voor Démare en wellicht de groene trui deze Tour.

Eén van de renners die zich niet in de sprinttrein zal nestelen is David Gaudu. De 21-jarige Breton is dé coming man van het Franse Wielrennen en liet al meerdere malen van zich horen. Als negentienjarige kreeg hij nadat hij de Vredeskoers had gewonnen een stagecontract bij Française des Jeux. Daarna, in de Ronde van de Toekomst, wist hij een etappe te winnen en het eindklassement wat leidde tot een volwaardig contract.

In zijn eerste jaar als prof verraste hij de hele wielerwereld door in de finale van de Waalse Pijl de kop te nemen en tempo te maken op de Muur van Huy. Hij versnelde voor ploegmaat Rudy Molard, die op dat moment niet eens in zijn wiel bleek te zitten. Gaudu werd knap negende. In de Ronde van de Ain behaalde hij zijn eerste profoverwinning. Op de laatste col van de dag reed hij met kopman Pinot weg uit de groep met favorieten en Pinot gunde hem de winst. Pinot won de Ronde, Gaudu werd tweede in het klassement. De herfstklassieker Milaan-Turijn was daarna een mooie afsluiter van het seizoen. Vijfde, in een uitslag die verder gedomineerd werd door de grote namen die zich testten voor de Ronde van Lombardije een paar dagen later.

Dit jaar reed Gaudu opnieuw goede resultaten. In de Ronde van de Provence, zijn eerste koers van het jaar, werd hij negende. Twaalfde in de Ronde van Catalonië, dertiende in de Ain, twintigste in Romandië. Mooie resultaten en gezien zijn leeftijd biedt dat veel perspectief. Voor het jongerenklassement deze Tour is David Gaudu een van de outsiders, als hij zich gaat mengen in dat klassement. Aannemelijker is dat hij de klassementen aan de anderen laat en dat hij de vlucht kiest in een bergetappe. Als hij wel gaat meedoen om het klassement is het uitkijken naar de momenten dat zich meet met de allerbesten, zoals vorig jaar op die befaamde slotklim van Milaan-Turijn.

Speel mee met het
Cycling Story Koersspel