TourTip 1: Daryl Impey TourTip 1: Daryl Impey

TourTip 1: Daryl Impey

Tour de France Laatst bijgewerkt 27 juni 2018 8:18 Redactie

Aftellend naar de Tourstart worden in deze serie renners uitgelicht. Welke renners, anders dan de uitgesproken favorieten, zijn de moeite waard om te volgen? Met welke renners vul ik mijn selectie aan in het Koersspel? Vandaag in deel 1: Daryl Impey.

De Tourselectie van Mitchelton-Scott was met het ontbreken van sprintkanon Caleb Ewan verrassend te noemen. Ewan was er kapot van maar de ploegleiding wond er geen doekjes om: de sprinttrein is niet goed genoeg en dus blijft Ewan + trein thuis. Adam Yates is de absolute kopman en het hele team rijdt in zijn dienst. Hoewel er voldoende kwaliteit in de ploeg aanwezig is, lijkt enkel Daryl Impey voor eigen succes te mogen gaan.

Impey begint aan zijn zesde Tour en achtste grote ronde. Tot dusver wist hij daarin nog geen etappe te winnen al was hij een aantal keren dichtbij: in de Tour van 2016 zat hij in de vlucht van de dag en werd hij in de beslissende fase als laatste gelost door etappewinnaar Stephen Cummings. In de Vuelta van 2015 moest hij in de massasprint alleen zijn meerdere erkennen in Boy van Poppel en in de Tour van 2017 kwam hij 20 seconden te kort voor winst in de tijdrit en werd vijfde. De 33-jarige Zuid-Afrikaan kan dus sprinten, tijdrijden en de juiste ontsnapping kiezen.

In de sprint behaalde Impey zijn eerste successen, zij het in de minder grote koersen. Grote bekendheid kreeg hij dankzij Theo Bos in de Ronde van Turkije. Daarin won Impey een keer de massasprint en in de laatste etappe, in de leiderstrui, werd hij de hekken ingeduwd door Bos. Impey finishte en daarmee was de eindoverwinning veiliggesteld. Verschillende botbreuken en vier maanden revalideren later was hij terug in het peloton en boekte daarna nog een aantal overwinningen, ongeveer één per jaar.

In het tijdrijden is hij tot dusver zeven keer de beste van Zuid-Afrika gebleken en behoort hij tot de mondiale subtop. Dat maakt hem een belangrijke schakel tijdens de ploegentijdrit, zoals in die van de Tour van 2013 die gewonnen werd. Daarmee werd de basis gelegd voor een stukje historie twee dagen later: Daryl Impey finishte iedere etappe bij de besten en verloor geen tijd. Na de zesde etappe stond hij eerste in het algemeen klassement en werd hij de eerste Afrikaanse geletruidrager. Hij behield zijn trui nog twee dagen tot de bergen hem te hoog werden.

Dit jaar startte hij in vier voorjaarsklassiekers. In alle vier behaalde hij zijn beste resultaat tot dusver. Recentelijk won Impey nog een etappe in de Dauphiné waarmee zijn goede vorm nog maar eens onderstreepte. Voldoende reden dus om Impey zijn gang te laten gaan komende Tour.

 

Speel mee met het
Cycling Story Koersspel