Giro d’Italia 2018 – Uitslag etappe 21 Giro d’Italia 2018 – Uitslag etappe 21

De laatste etappe in de 101e Ronde van Italië is een prooi geworden voor Sam Bennett. Zoals verwacht werd het een rechtstreeks duel tussen Bennett en Viviani, de twee snelste mannen uit deze Giro. Viviani werd perfect gebracht door zijn treintje, maar Bennett kon vanuit het wiel komen en zijn concurrent met duidelijk verschil verslaan. De onderlinge eindstand werd daarmee bepaald op 4-3 in het voordeel van Viviani.

Het slotcriterium door de straten van Rome kreeg een opvallend verloop, omdat de renners niet tevreden waren over de veiligheid van het parcours. Na overleg met de organisatie werd bepaald dat op zeven ronden van het einde de tijdsverschillen al werden opgenomen. De slotrit ging al geneutraliseerde koers verder, waardoor leider Chris Froome, Tom Dumoulin en andere klassementsmannen het peloton lieten begaan.

Bora-Hansgrohe hield in dienst van Bennett de boel goed gecontroleerd vooraan, waardoor de diverse aanvallen teniet werden gedaan. Quick-Step Floors kwam op het juiste moment naar voren, maar ditmaal kon Viviani de kers niet op de taart zetten.

Zeventien minuten na Bennett en co. kwamen Froome en zijn zes Team Sky-ploegmaats als collectief over de meet. Met de derde opeenvolgende zege in een grote ronde treedt de Brit in de voetsporen van Eddy Merckx en Bernard Hinault. Bovendien heeft Froome nu zowel de Giro, Tour (4x) als Vuelta (1x) op zijn palmares staan, iets wat ook slechts zes grote namen eerder wisten te bewerkstelligen.