Giro d’Italia – Uitslag etappe 20 Giro d’Italia – Uitslag etappe 20

Drie op een rij! Chris Froome gaat in navolging van de Tour en Vuelta ook de Giro op zijn naam schrijven. De Brit van Team Sky bleef soeverein overeind tijdens de laatste bergrit.

Tom Dumoulin bestookte Froome tot vier maal toe met een demarrage, maar kreeg hem niet gelost. Titelverdediger Dumoulin moet in deze 101e Giro d’Italia zodoende genoegen nemen met een zeer knappe tweede plaats. De Colombiaanse klimmer Miguel Angel Lopez mag in Rome mee op het podium, nadat hij profiteerde van de teloorgang van Thibaut Pinot.

De ritzege ging naar Mikel Nieve, die zichzelf een heel mooi cadeau gaf op zijn 34e verjaardag. Nieve was met afstand de sterkste in de kopgroep en rondde een solo van 35 kilometer met succes af. Robert Gesink legde achter de ongenaakbare Spanjaard beslag op de tweede plaats.

Zes minuten na Nieve kwam Froome in het gezelschap van Wout Poels met een brede glimlach over de meet. Froome schaart zich met zijn aanstaande Giro-overwinning namelijk in een historisch rijtje. Na Jacques Anquetil, Felice Gimondi, Eddy Merckx, Bernard Hinault, Alberto Contador en Vincenzo Nibali wordt hij de zevende coureur die alle grote rondes op zijn palmares weet te zetten.