Giro d’Italia 2018 – Vooruitblik etappe 20 Giro d’Italia 2018 – Vooruitblik etappe 20

Drie cols van elk 16 kilometer beslissen tijdens de laatste 84 kilometer van de twintigste rit over de eindzege in de Giro. Houdt Chris Froome stand na zijn epische aanval van vrijdag? Of maakt Tom Dumoulin de veertig seconden goed met een alles-of-niets-poging?

Vanuit de Valle di Susa vertrekt de twintigste rit van de Giro d’Italia, de laatste bergetappe. In 1959 won tweevoudig Giro-winnaar Jacques Anquetil hier de negentiende etappe, een rit tegen de klok. Monsieur Chrono had eerder in de ronde ook al de tweede etappe op zijn naam geschreven, maar zou in het eindklassement op de tweede plaats stranden achter Charly Gaul. Vier keer eerder kwam de Giro aan in skigebied Cervinia. In 2015 kwam Fabio Aru hier als eerste over de meet. Ook Andrey Amador (2012), Ivan Gotti (1997) en Addo Kazianka (1960) wonnen hier.

De 214 kilometer lange etappe vertrekt vanuit Susa. Het eerste deel van de rit is nagenoeg vlak, maar dat kan niet worden gezegd van het tweede deel. Liefst 4500 hoogtemeters moeten worden bedwongen in de drie beklimmingen die de renners in de laatste 84 kilometer voor de kiezen krijgen. Na 130 kilometer doemt eerst de Col Tsecore op, daarna volgen de Col St. Pantaléon en de slotklim naar Cervinia. Hier valt de Giro d’Italia 2018 definitief in een plooi en kennen we de eindwinnaar, met nog slechts het biljartvlakke sluitstuk in Rome voor de boeg.

Ritwinnaars in Susa
1959: Jacques Anquetil

Ritwinnaars in Cervinia
1960: Addo Kazianka
1997: Ivan Gotti
2012: Andrey Amador
2015: Fabio Aru