Giro d’Italia 2018 – Vooruitblik etappe 19 Giro d’Italia 2018 – Vooruitblik etappe 19

28 seconden. Dat is na de etappe van donderdag nog het beperkte verschil tussen Simon Yates en Tom Dumoulin. Yates kende op de klim naar Prato Nevoso zijn eerste moment van zwakte in deze ronde. Een mindere dag van de rozetruidrager of was dit een voorteken voor de laatste twee cruciale bergritten. De concurrentie heeft in ieder geval hoop voor de rit van Venaria Reale naar Bardonecchia.

Venaria Reale was in 2011 de startplaats van de openingsetappe, een ploegentijdrit over 21,5 kilometer naar Turijn. De beproeving tegen de klok was een prooi voor HTC-Highroad (o.a. Marco Pinotti, Lars Bak en Mark Cavendish), dat tien seconden sneller klokte dan RadioShack (o.a. Robbie McEwen en Yaroslav Popovych). Ditmaal volgt een rit in lijn met aankomst op de Monte Jafferau, waar Eddy Merckx in 1972 al eens zegevierde in een Giro-rit.

In de tweede etappe van het drieluik bereikt de Giro d’Italia de Cima Coppi, het ‘dak van de ronde’. De Colle delle Finestre is met zijn 2178 meter namelijk het hoogste punt van de Giro. De top ligt pas na 110 koerskilometers vanaf de start in Venaria Reale. Eerst moeten de renners nog de Colle di Lys bedwingen, de eerste beklimming van de dag. Daarna volgen de Finestre – met een grindstrook van negen kilometer – en de Sestrière. De aankomstlijn is getrokken op de Jafferau, na een beklimming van zeven kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van negen procent.

Ritwinnaars in Venaria Reale

Ritwinnaars in Bardonecchia
1972: Eddy Merckx
1984: Dag Erik Pedersen