Giro d’Italia 2018 – Uitslag etappe 19 Giro d’Italia 2018 – Uitslag etappe 19

Chris Froome heeft met een spraakmakende solo de Giro volledig op zijn kop gezet. Froome speelde alles of niets vanaf de gevreesde Col de Finestre en reed in tachtig kilometer iedereen aan puin. Met minuten voorsprong bereikte hij de finish en nam vanaf plek vier zo zelfs de roze trui over van Simon Yates, die de inzinking van de eeuw beleefde tijdens de Koninginnenrit.

Froome begon met een achterstand van 3’22” aan de etappe, maar iedereen verwachtte een ultiem offensief van de Brit en zijn Team Sky-manschappen. Sky schroefde het tempo flink op bij de tweede beklimming van de dag en Yates stond al in een vroeg stadium geparkeerd. Froome werd vervolgens gelanceerd en ontbond zes kilometer onder de top zijn duivels. Op het onverharde stuk liep hij uit op achtervolgers Tom Dumoulin, Thibaut Pinot, Richard Carapaz en Miguel Angel Lopez. Met een voorsprong van veertig tellen bereikte Froome de Cima Coppi, het hoogste punt van deze Giro.

In de afdeling nam Froome veel risico en pakte een extra minuut. Mede omdat de groep-Dumoulin wachtte op Sébastien Reichenbach, de FDJ-ploegmaat van Pinot. Eenmaal aangesloten bleek de aanwezigheid van Reichenbach geen verschil te maken. Integendeel: Froome liep verder uit. Zelfs op de klim naar Sestrière en het lange tussenstuk. Het hielp Dumoulin ook niet dat zowel Carapaz als Lopez weigerden over te nemen. De marge van Froome kwam boven de drie minuten, waardoor de viervoudig Tourwinnaar ook Dumoulin virtueel passeerde.

Froome en de achtervolgers hielden gelijke tred op de slotklim. De ontketende Froome verzwakte geen moment en kwam als grote triomfator over de streep. Drie minuten later volgden Carapaz, Pinot, Lopez en Dumoulin. Onze landgenoot moest zijn metgezellen in de laatste honderden meters laten gaan en verloor uiteindelijk 3’23” op Froome, die daardoor met een voorsprong van veertig seconden op Dumoulin aan de rit van zaterdag begint. Froome staat dus op poleposition voor de eindzege. Een totaal uitgeputte Simon Yates zag die totaal uit zijn handen glippen, want hij bereikte pas 38 minuten na Froome de finish.