Giro d’Italia 2018 – Vooruitblik etappe 18 Giro d’Italia 2018 – Vooruitblik etappe 18

De dagen van de waarheid zijn aangebroken. Drie achtereenvolgende bergritten gaan beslissende over de eindzege in de 101e Giro d’Italia. Kan Tom Dumoulin leider Simon Yates nog van de troon stoten? Kans 1: de klim naar Prate Nevoso.

Abbiategrasso is het decor van de start van de achttiende etappe. De stad in westen van de regio Lombardije is een belangrijk centrum van rijst- en veeteelt in Italië, maar een geschiedenis als startplaats in de Giro heeft het nog niet. In wintersportoord Prato Nevoso (Piemonte) werd al twee keer gefinisht. In 1996 was Pavel Tonkov er de beste in de dertiende rit en in 2000 won Stefano Garzelli er de achttiende etappe – in de uitslag ging de Italiaan zijn landgenoten Gilberto Simoni en Francesco Casagrande vooraf. En in 2008 finishte hier een Tour-etappe.

De achttiende rit over 196 kilometer geeft de aftrap voor de drie laatste bergetappes van deze Giro d’Italia 2018. Na de start in Abbiategrasso volgt een lange vlakke aanloop naar voet van de slotklim, die leidt naar Prato Nevoso. In dit wintersportoord is de aankomstlijn getrokken.

Ritwinnaars in Abbiategrasso

Ritwinnaars in Prato Nevoso
1996: Pavel Tonkov
2000: Stefano Garzelli