Giro d’Italia 2018 – Vooruitblik etappe 17 Giro d’Italia 2018 – Vooruitblik etappe 17

Tijdens deze Giro heeft de vroege vlucht het nog niet één keer tot het einde gered. In etappe 17 zullen de aanvallers andermaal moeten knokken om uit de handen van het peloton te blijven.

De zeventiende rit start in Riva del Garda, in het uiterste noorden van het Gardameer. Deze plaats was net als Trente een trouwe klant in het rittenschema van de Ronde van Trentino. Zo was Riva del Garda tussen 2012 en 2016 viermaal de vertrekplaats voor de ploegentijdrit. Ook de Giro startte en finishte er in het verleden, in 1992 voor het laatst toen er de veertiende rit startte. Voor de laatste aankomst in Iseo (regio Lombardije) moeten we terug naar de jaren zeventig, toen de Spanjaard Santiago Lazcano en de Italiaan Gianni Motta er ritten wonnen.

Als het startsein is gegeven in Riva del Garda, moet er in de beginfase meteen geklommen worden. Daarna volgt na 71,5 kilometer de top van de Lodrino. Waar de eerste helft van de etappe over geaccidenteerd terrein gaat, is het tweede deel juist vrij vlak. Volgens de organisatie van de Giro is deze zeventiende rit over 155 kilometer dan ook de laatste kans voor de sprinters tot aan de slotrit in Rome.

Ritwinnaars in Riva del Garda
1936: Giuseppe Olmo
1953: Fiorenzo Magni
1954: Hugo Koblet
1964: Vittorio Adorni
1987: Marco Vitali

Ritwinnaars in Iseo
1973: Gianni Motta
1974: Santiago Lazcano