Giro d’Italia 2018 – Vooruitblik etappe 15 Giro d’Italia 2018 – Vooruitblik etappe 15

Na de loodzware beproeving op de Monte Zoncolan krijgen de renners in rit 15 een minder zwaar parcours voorgeschoteld. Is de beurt eens aan de aanvallers met klimmersbenen?

Tolmezzo in het uiterste noordoosten van Italië heeft nog een blanco blad als start- en aankomstplaats in de Giro, maar is wel al vaker het decor geweest van de Giro del Fruili-Venezia Giulia. Deze rittenkoers werd in 2015 voor het laatst verreden en was toen een prooi voor de Belg Gaëtan Bille. Vanuit Tolmezzo koersen we naar Sappada, waar Johan van der Velde in 1987 de vijftiende etappe won. De Nederlander kwam solo over de finish, op 46 seconden gevolgd door onder anderen Tony Rominger en Erik Breukink.

Ook in deze vijftiende rit moet er veel worden geklommen. Na de start in Tolmezzo gaat het parcours al snel weer omhoog, naar de top van de eerste beklimming van de dag – de Passo della Mauria (3e categorie). Daarna staan er nog vier cols van de tweede categorie op het menu. Als de renners 102 kilometer hebben afgelegd, volgt de tweede beklimming – en tevens de hoogste van de vier – de Passo Tre Croci. In de laatste veertig kilometer moeten de renners opnieuw uit het zadel op de Passo di Sant’Antonio en de Bosco dei Giavi. Ook tot aan de aankomst in bergdorp Sappada gaat het nog omhoog.

Ritwinnaars in Tolmezzo

Ritwinnaars in Sappada
1987: Johan van der Velde