Sommige liefhebbers fluisteren weleens dat het nog slechts een kwestie van tijd is voor de UCI World Tour met het wielrennen doet wat de Champions League ooit met het voetbal deed. Daar wielrennen en voetbal echter nauwelijks te vergelijken zijn, is er gelukkig een uitweg. Zo blijkt bijvoorbeeld de organisatie van Kuurne-Brussel-Kuurne tot veel in staat. 

Schrijf u in voor de Bezemwagen

Iedere week de Bezemwagen direct in uw inbox ontvangen? Dat kan! Schrijf u nu in en krijg de Bezemwagen elke vrijdagmiddag rond 12.00 in uw mailbox! In de nieuwsbrief vindt u niet alleen het belangrijkste nieuws van de afgelopen week verzameld, maar ook iedere week een opinieartikel over komende koersen. Bovendien is er ruimte vooe een exclusief rennersprofiel, speciaal voor de Bezemwagen. Daarnaast zal de brief regelmatig leuke acties en extra’s bevatten.
Inschrijven voor de Bezemwagen:

Wie kijkt naar de missie van de organisatie van KBK komt in eerste instantie niet verder dan en reeks kreten die elke organisatie, binnen en buiten het wielrennen, graag gebruikt om zichzelf te omschrijven. Vernieuwend, duurzaam, emotie, uniek, meerwaarde, het zijn de bekende kreten uit marketingjargon die de klok slaan. Met dat verschil dat de organisatie het ook daadwerkelijk waarmaakt om zestien World Tour-teams aan de start te krijgen.

Juiste plek, juiste moment

KBK is een typisch voorbeeld van op de juiste plek, op het juiste moment zijn. Dit geldt in meerdere opzichten. Wanneer het bijvoorbeeld gaat om juiste plek, dan betreft het natuurlijk de wegen waarover de koers gereden wordt. In veel opzichten is in KBK warmdraaien voor de komende weken een goede optie. De eerste World Tour-koers over de Vlaamse heuvels en stenenpaden mag dan een dag eerder al zijn verreden, er komt nog genoeg aan. E3 Harelbeke, Dwars door Vlaanderen en de Ronde van Vlaanderen vinden allemaal in meer of mindere mate op dezelfde wegen plaats. Tegelijkertijd is de koers net iets minder lastig, dan veel evenknieën. Veilig proefdraaien is hier geen probleem.

Ook het moment is perfect. Veel van dergelijke kansen liggen er immers niet voor de renners met ambities in dit type wedstrijden. Wordt bijvoorbeeld gekeken naar Danilith Nokere Koerse, dan zit de World Tour-kalender toch wel behoorlijk in de weg. Een dag eerder komt immers Tirreno-Adriatico ten einde en drie dagen later wordt Milaan-San Remo beslecht. De grote ploegen en grote renners blijven liever in De Laars. Andere koersen over de Vlaamse wegen komen bovendien niet genoeg in de buurt van wat er verwacht mag worden van de wedstrijden op het hoogste niveau.

Verkennen of winnen

Bovendien valt het deelnemersveld voor Kuurne-Brussel-Kuurne ook in twee groepen uiteen. In de eerste plaats gaat het dan om de groep renners die zich letterlijk in vorm wil rijden voor de wedstrijden waarin tegenwoordig meer op het spel staat. De wedstrijd mag dan gedeeltelijk over dezelfde wegen gaan, hij is wel net iets minder zwaar dan veel van zijn evenknieën. Anderzijds is dit ook terug te zien in de een groot deel van de finales van de afgelopen jaren. Meer dan eens eindigde het in Kuurne in een sprint. Dit geeft bijvoorbeeld pure sprinters dan ook de kans om ook een Vlaamse koers naar de hand te zetten. Hetgeen bijvoorbeeld Mark Cavendish en Jaan Kirsipuu deden. Moreno Hofland, Yevgheni Hutarovich en Elia Viviani kwamen angstvallig dichtbij. In dit opzicht wordt de koers dus ook op de juiste plaats verreden.

De sprinters staan bovendien niet alleen in hun vermogen om een koers over Vlaamse heuvels en kasseien op deze manier te beslechten. Dit is opnieuw een voorbeeld van juiste tijd. Meer nog dan veel andere koersen hebben de meteorologische omstandigheden een grote hand in het koersverloop van KBK. De wedstrijd kan zelfs zo nu en dan geen doorgang vinden omdat het simpelweg te bar is. Anderzijds gaat de wedstrijd soms op de grens toch door. Dit zorgt dan ook regelmatig voor verrassende ontknopingen. Renners als Bobby Traksel en Roy Sentjens zullen nog altijd met veel liefde hierop terugkijken. Voegt zich daar dit jaar in de vrieskou opnieuw een outsider bij?