De Ronde van Abu Dhabi is het hoogst aangeschreven van de drie koersen die in februari in het Midden-Oosten worden verreden. De Rondes van Dubai en Oman hadden als 2.HC-koers weliswaar een flink aantal kleppers aan de start, maar het drieluik wordt afgesloten op WorldTour-niveau in Abu Dhabi. Deze wedstrijd begint woensdag met een rit in lijn.

2017

Rui Costa won vorig jaar de titel – foto: ANSA/Claudio Peri

Rui Costa zorgde vorig seizoen voor blije gezichten bij zijn ploeg UAE Emirates na de 3e Ronde van Abu Dhabi. Op de thuisgrond van zijn ploeg won hij de meerdaagse rittenkoers, die voor het eerst was opgenomen in de UCI WorldTour. De Portugese wereldkampioen van 2013 sloeg zijn slag in de derde etappe naar Jebel Hafeet, de koninginnenrit.

De eerste twee ritten eindigden in een massasprint. Mark Cavendish won etappe één en was de eerste leider in het algemeen klassement. De Brit verdedigde in de tweede etappe met succes zijn koppositie, maar moest in Al Marina de dagzege laten aan Marcel Kittel.

Daarna nam Rui Costa het heft in handen. De Portugees bracht zijn ploeg in Jabel Hafeet in vervoering door de derde rit op zijn naam te schrijven. Hij demarreerde op de slotklim en zag Ilnur Zakarin aansluiten. Tom Dumoulin ging nog in de tegenaanval, maar de winnaar moest vooraan worden gezocht. Costa klopte zijn Russische metgezel en nam de leiderstrui over van Cavendish.

De slotetappe – 26 ronden op het Formule 1-circuit Yas Marina – werd een prooi voor Caleb Ewan. De Australiër greep in de tweede rit nog nipt naast het dagsucces, maar op de laatste dag schoot hij alsnog raak. In de barre weersomstandigheden verwees hij in de massasprint Mark Cavendish en Andre Greipel naar de overige ereplaatsen.

Costa’s eindzege kwam in de slotrit niet meer in gevaar. Daardoor volgde hij Esteban Chaves en Tanel Kangert op als winnaar van de Ronde van Abu Dhabi. In het klassement eindigde Ilnur Zakarin op de tweede plek, onze landgenoten Tom Dumoulin en Bauke Mollema waren derde en vierde.

2018

Tom Dumoulin maakt zijn seizoensdebuut – foto: Cycling Story

De Ronde van Abu Dhabi heeft heel wat aantrekkelijke namen aan de start. Rui Costa is zoals gezegd de titelverdediger in de Ronde van Abu Dhabi. De 31-jarige Portugees die uitkomt voor UAE Emirates is de wereldkampioen op de weg van 2013. Hij won daarnaast onder andere drie etappes in de Tour de France en was drie keer de beste in de Ronde van Zwitserland.

Tom Dumoulin trapt hier zijn seizoen af. Onze 27-jarige landgenoot van Sunweb eindigde hier vorig jaar als derde, maar zou later in het seizoen de Giro d’Italia winnen en de wereldtitels tijdrijden en ploegentijdrit pakken. Hij wordt gezien als een grote kanshebber op de eindzege, zeker met de nieuwe tijdrit in het parcours.

Alejandro Valverde startte in 2015 tijdens de eerste Ronde van Abu Dhabi, maar was daarna twee jaar afwezig. In 2018 keert de 37-jarige Movistar-renner terug. Hij liep vorig jaar een gebroken knieschijf op tijdens de Tour de France, waardoor hij ruim zes maanden uit de roulatie was. Met twee dagsuccessen en de eindzege in de Ronde van Valencia lijkt hij weer helemaal de oude.

Mark Cavendish aast op nieuw succes – foto: LaPresse

Andere aantrekkelijke klassementsrenners zijn onder anderen de Italianen Fabio Aru en Domenico Pozzovivo. De 27-jarige Aru stapte deze winter over van Astana naar UAE Emirates en is de winnaar van de Vuelta a España van 2015. Tijdens de eerste Ronde van Abu Dhabi was hij tweede. Daarnaast zijn we benieuwd waartoe de 35-jarige Pozzovivo in staat is in de slotetappe.

Ook Miguel Angel Lopez (24), die twee etappes won in de vorige Vuelta a España, Julian Alaphilippe (25), vorig jaar de beste jongere in de Ronde van Abu Dhabi, en Ilnur Zakarin (28) zijn renners om in de gaten te houden deze week én de rest van het seizoen.

In Abu Dhabi staan ook niet de minste sprinters aan het vertrek. Mark Cavendish is met drie ritzeges recordhouder in deze nog jonge rittenkoers. Wil hij zijn palmares aanvullen, moet hij afrekenen met onder anderen Europees kampioen Alexander Kristoff, Marcel Kittel, André Greipel, Caleb Ewan en Elia Viviani.

Parcours

De organisatie van de Ronde van Abu Dhabi wijzigde voor deze editie haar formule. Waar vorig jaar de koers over vier dagen werd gehouden, is dit aantal uitgebreid naar vijf met een individuele tijdrit op de voorlaatste dag. De ronde begint met drie sprintetappes, daarna volgen de tijdrit en de bergetappe naar Jabel Hafeet.

De eerste etappe over 189 kilometer begint en eindigt in Madinat Zayed en gaat voor een groot deel door de woestijn. De 154 kilometer lange tweede rit start in Yas Mall en neemt de renners mee langs de kust en de haven van Khalifa. De derde etappe is een ronde door de gelijknamige hoofdstad van Abu Dhabi.

De individuele tijdrit op de vierde dag is 11,8 kilometer lang en staat voor het eerst op het programma van de Ronde van Abu Dhabi. De organisatie omschrijft de route als ‘simpel, met slechts twee bochten en een U-bocht’, waardoor razendsnelle tijden mogen worden verwacht. De beslissing valt in de slotrit tijdens de bergetappe over 199 kilometer naar Jebel Hafeet.

Start/FinishAfstand
21-febMadinat Zayed - Adnoc School189 km
22-febYas Mall - Yas Beach154 km
23-febNation Towers - Big Flag133 km
24-febAl Maryah Island - Al Maryah Island11,8 km
25-febQasr Al Muwaiji - Jebel Hafeet199 km

Erelijst

2017: Rui Costa (Por)
2016: Tanel Kangert (Est)
2015: Esteban Chaves (Col)