Cyclocross: WK veldrijden 2018 – Uitslag elite-mannen Cyclocross: WK veldrijden 2018 – Uitslag elite-mannen

Wout van Aert heeft tijdens de WK veldrijden in Valkenburg zijn derde wereldtitel op rij veroverd. De 23-jarige crosser uit Herentals soleerde op ijzersterke wijze naar de zege. Hij had alleen in de beginfase te duchten van de Nederlandse favoriet Mathieu van der Poel, die uiteindelijk het brons pakte. Het zilver was voor Michael Vanthourenhout.

De nieuwe wereldtitel van Wout van Aert komt natuurlijk niet uit de lucht vallen, want ook in 2016 (Heusden-Zolder) en 2017 (Bieles) veroverde de Belg al de regenboogtrui. Maar zijn grote rivaal Mathieu van der Poel was voor dit wereldkampioenschap op papier de absolute topfavoriet. De Nederlander boekte dit seizoen al ruim 25 zeges.

Van Aert had een sterke start op het loodzware parcours in Valkenburg. Hij dook samen met zijn landgenoot Tim Merlier als eerste het veld in. Van der Poel moest enkele plaatsen toegeven vlak na het vertrek, maar binnen enkele minuten rukte hij op van plek zes naar twee. Even later profiteerde hij van een foutje van Merlier en pakte hij de kop.

De verwachte tweestrijd tussen Van Aert en Van der Poel leek zich te ontspinnen toen het duo wegreed vooraan. Alleen Michael Vanthourenhout kon volgen. Door een klein foutje verloor Van der Poel de aansluiting met Van Aert, die tot groot enthousiasme van de Belgische supporters afstand nam van zijn grote concurrent.

Stuivertje wisselen

Van der Poel had het in de tweede ronde plots zichtbaar lastig in de Limburgse modder. Hij zag Van Aert aan de horizon verdwijnen en Vanthourenhout langszij komen, met wie hij in het vervolg een boeiende strijd voerde. Voor de renners van Corendon-Circus en Marlux-Bingoal was het verschillende keren stuivertje wisselen in de slag om de tweede plaats.

Dit duel werd in de vijfde ronde beslist in het voordeel van Vanthourenhout, dat hem de zilveren medaille opleverde. Van der Poel kwam er niet meer aan te pas en zag in de slotronde zelfs Toon Aerts langszij komen. De Nederlander wilde de bronzen medaille echter niet cadeau geven en nam de derde plek weer over, de positie die hij tot aan de finish zou vasthouden.

Lange solo

Van Aert zag zijn concurrenten pas na de finish weer. Nadat hij Van der Poel zag lossen in de tweede ronde, werd het wereldkampioenschap een lange solo voor de crosser. Zijn fans in Valkenburg hielden in de vijfde ronde even de adem in toen zijn hun favoriet tegen de vlakte zagen gaan. De Belg werd uit balans gebracht door de omheining, maar kon snel verder.

De val had weinig invloed op Van Aerts voorsprong op Vanthourenhout, die zo’n twee minuten bedroeg. De titelverdediger van Crelan-Charles kreeg in de laatste ronde de handen op elkaar van het publiek en soleerde naar zijn derde wereldtitel op rij. Vanthourenhout eindigde op 2’13” op de tweede plek, Van der Poel was op 2’30” derde.

Cyclocross: WK veldrijden 2018 – Uitslag elite-mannen

#RennerTijd
1. Wout van Aert (Bel)1u 09'00"
2. Michael Vanthourenhout (Bel)+2'13"
3. Mathieu van der Poel (Ned)+2'30"
4.Toon Aerts (Bel)+3'16"
5.Lars van der Haar (Ned)+4'29"
6.Gioele Bertolini (Ita)+4'42"
7.Tim Merlier (Bel)+4'56"
8.Laurens Sweeck (Bel)+5'21"
9.Daan Soete (Bel)+5'30"
10.Steve Chainel (Fra)+5'51"
11.Quinten Hermans (Bel)+5'58"
12.Michael Boros (Tsj)+6'16"
13.Francis Mourey (Fra)+6'27"
14.Marcel Meisen (Dui)+6'44"
15.Stephen Hyde (VSt)+6'53"
16.Marcel Wildhaber (Zwi)+7'06"
17.David van der Poel (Ned)+7'16"
18.Jan Nesvadba (Tsj)+7'28"
19.Lars Forster (Zwi)+7'41"
20.Felipe Orts Lloret (Spa)+8'06"
21.Simon Zahner (Zwi)+8'31"
22.Stan Godrie (Ned)+9'05"

foto: Cycling Story