Cyclocross: WK veldrijden 2018 – Selectiebeleid Cyclocross: WK veldrijden 2018 – Selectiebeleid

Een traditie is in de maak: het was namelijk weer hommeles bij de Belgische dames vlak voor het WK.

Vorig jaar vroeg de toenmalige bondscoach Rudy de Bie zich af of hij ook dames moest selecteren die enkel als opvulling dienen. Of dat ze bij gebrek aan kwaliteit maar beter thuis konden blijven. Zoals bij de beloftes, waar slechts één deelneemster namens België aan de start verscheen. Ook noemde hij Loes Sels een hobbycrosser. De bondscoach veroorzaakte hiermee een hoop heisa, bood daarna zijn excuses aan en selecteerde Sels alsnog die vervolgens DNF achter haar naam kreeg.

Dit jaar is het Joyce Vanderbeken die de knuppel in het Belgische hoenderhok gooit. “Hoe is het mogelijk dat Kim dan de Steene wel geselecteerd is?” vroeg ze zich hardop af nadat ze gepasseerd was.

Vanderbeken – de huidige nummer 31 op de wereldranglijst en nummer zes van het laatste Belgisch kampioenschap – behaalde aardige resultaten in minder aansprekende wedstrijden en reed tussendoor onopvallend de wereldbekerwedstrijden die ze moest rijden om in aanmerking te komen voor de WK-selectie.

Van de Steene – de huidige nummer 48 op de wereldranglijst en nummer vijf van het laatste Belgisch kampioenschap – behaalde aardige resultaten in minder aansprekende wedstrijden en reed tussendoor te weinig wereldbekerwedstrijden om in aanmerking te komen voor de WK-selectie. Toch werd ze geselecteerd door bondscoach Sven Vanthourenhout.

Ook dit jaar kan er afgevraagd worden of een selectie überhaupt zinvol zou zijn. De Belgische selectie heeft (met uitzondering van gedoodverfde wereldkampioene Sanne Cant) dit wereldkampioenschap maar weinig te bieden. Enkel door tegenslag bij de concurrentie of enorm boven zichzelf uit te stijgen lijken de dames kans te maken op een ereplaats, maar dat ligt niet in de lijn der verwachting. Al helemaal niet voor de nummer zes van België.

Toch is de frustratie van Vanderbeken begrijpelijk: het WK is het hoogst haalbare en daar wil je bij zijn, ook al weet je dat je ruim voor de finish gedubbeld gaat worden. Daarbij, Van de Steene voldeed niet aan de minimumeis van de bondscoach. Wat het keuzebeleid voor Vanderbeken een nog wrangere bijsmaak geeft, is dat Van de Steene een loopje neemt met de bondscoach. Ze meldde zich af voor het EK waarvoor ze geselecteerd was en zelfs ziek voor de cross in Zonnebeke, zodat ze een dag later niet aan de start van de Wereldbekerwedstrijd in Nommay hoefde te verschijnen, zoals de bondscoach haar medegedeeld had. Hiermee wekt ze de schijn niet met topsport bezig te zijn. Dat ze sterker is en meer potentie heeft dan Vanderbeken weten beide dames. En ze weten ook dat de bondscoach dat weet. Haar derde plaats in de superprestige van Gravere werd erbij gehaald om dat te bevestigen.

Tenzij de strijd om plaats 20 t/m 40 op het aankomende WK voor de Belgen er écht toe doet, denk ik dat Rudy de Bie vorig jaar wel een goed punt had. Door zijn (zacht uitgedrukt) ongelukkige formulering is daar niets mee gedaan. Maar wat geeft het? Zaterdag wordt Sanne Cant met twee vingers in de neus wereldkampioen. En als dat niet gebeurt, praten we dáárover. Niemand heeft het nog over de, pak ‘m beet, nummer twintig, dertig of misschien wel veertig en volgend jaar is er gewoon opnieuw ruzie. Dan omdat Ellen van Loy niet meer geselecteerd wordt omdat de nieuwe bondscoach haar te oud vindt.