De skipistes van wintersportoord Prato Nevoso kleurden vannacht roze en dat was niet zonder reden. Het is namelijk nog 101 dagen tot de 101e editie van de Giro d’Italia begint in Jeruzalem. Het grote aftellen is begonnen. – foto: RSC Sport

Prato Nevoso was niet de enige plaats die roze werd verlicht. In alle 21 etappes die vanaf 4 mei worden afgelegd stond de verlichting op één of meerdere plekken in het teken van de Giro. Zo kleurden in Jeruzalem de Snarenbrug en het stadhuis roze, net als de Egyptische obelisk op het Piazza del Popolo in Rome.

Jeruzalem

De Giro start voor het eerst in de historie buiten Europa. De Corsa Rosa gaat namelijk de eerste drie dagen over Israëlisch grondgebied. In Jeruzalem wordt 4 mei het vertreksein gegeven voor de eerste etappe, een individuele tijdrit. Daarna volgen twee ritten in lijn. Na een rustdag gaat de Giro verder in Italië.

Tom Dumoulin won vorig jaar de 100e Giro d’Italia. Onze landgenoot verpulverde zijn concurrenten in de afsluitende tijdrit en schreef zo Nederlandse sportgeschiedenis. Dumoulin is namelijk de eerste Nederlander die de Ronde van Italië op zijn naam wist te zetten.

foto: Cycling Story