Een minder deelnemersveld Een minder deelnemersveld

Een minder deelnemersveld

Wielercolumns Laatst bijgewerkt 26 juli 2018 22:08 Redactie

Eind december werden we er via diverse media aan herinnerd dat Michael Boogerd teruggekeerd is als ploegleider van ‘zijn kindje’ Roompot-Nederlandse Loterij. Bedankt voor de reminder, het was immers een uitsluiting van twee jaar waardoor ik het bijna zou zijn vergeten. De quote die in het bericht stond, zal ik niet zomaar vergeten:

“In koersen waar een minder deelnemersveld staat, moeten ze wel kunnen winnen. Want dat hoort ook bij het prof zijn. Je moet durven winnen. Dat moeten ze leren. We moeten in bepaalde koersen wel voor het klassement rijden of voor de dagoverwinning. Dat eis ik wel.”

Als ploegleider overwinningen eisen snap ik, maar het zal voornamelijk aan de kwaliteit van de renner en het tactisch vermogen van de ploegleider liggen. Niet zozeer aan de overige deelnemers, die over het algemeen minimaal gelijkwaardig zijn. Het kunnen winnen moet dan volgens Boogerd tijdens de Mallorca Challenge, een serie van vier 1.1 wedstrijden eind januari waar de ploeg voor het eerst dit seizoen in actie komt. De afgelopen jaren wonnen onder andere Valverde, Kwiatkowski, Cancellara en Greipel op Mallorca, om maar eens wat namen te noemen. Die zullen wel gedacht hebben: een minder deelnemersveld, hier zou ik weleens kunnen winnen.

“Als je verder wil… Kijk, wij willen doorgroeien als ploeg. We hebben een heel klein budget, maar je wil zoveel mogelijk uit je ploeg halen. Voor spek en bonen meedoen, dat zie ik niet zo heel erg zitten.”

Natuurlijk zie je het niet zitten om voor spek en bonen mee te doen. Dat heeft de ploeg tijdens Boogerds afwezigheid wél gedaan, bijvoorbeeld in Ronde van Catalonië in 2016 en 2017. Al vind ik spek en bonen niet helemaal gelukkig verwoord. Voornamelijk als pelotonvulling past misschien beter. Het is ook niet mogelijk om overal waar je aan de start verschijnt een stempel te drukken, maar voor 2018 is er mede daardoor geen uitnodiging voor deze WorldTour-meerdaagse gekomen. Dát biedt dan weer mogelijkheden, want tegelijkertijd wordt de Internationale Wielerweek Coppi-Bartali verreden. Een 2.1 koers, met dus een minder deelnemersveld …

Het is natuurlijk makkelijk scoren aan de hand van deze quotes. Toch ben ik vooral erg positief over de komende wedstrijden op Mallorca en daarna, want de hand van Boogerd is direct zichtbaar. De tactiek van vorig jaar om met twee matige sprinters te kijken of het mannen als Greipel, Kittel en Bouhanni van de wijs kon brengen is aangepast. Wouter Wippert is dit jaar dé sprinter van de ploeg en moet het schamele aantal van slechts elf overwinningen in drie seizoenen gaan opkrikken. En dat in koersen met een minder deelnemersveld, precies waar Wippert in het verleden zo succesvol was!

25.01 Trofeo Campos, Porreres, Felanitx, Ses Salines 1.1
26.01 Trofeo Serra de Tramuntana 1.1
27.01 Trofeo Lloseta – Andratx 1.1
28.01 Trofeo Palma 1.1