Aanstaande donderdag staat de oudste wielerwedstrijd ter wereld op het programma, Milaan-Turijn. De historie van de Italiaanse koers gaat 141 jaar terug, tot 1876. Milanees Paolo Magretti was de beste in deze eerste editie. Vorig jaar werd de wedstrijd gewonnen door de Colombiaan Miguel Angel Lopez, tweevoudig ritwinnaar in de jongste Vuelta a España.

Lopez, die uitkomt voor het Astana Pro Team, sloot vorig jaar aan bij koploper Michael Woods op de zware slotklim naar Superga. Woods probeerde Lopez af te schudden in de laatste 700 meter met een sterke demarrage, maar de Colombiaan liet de Canadees niet gaan.

Daarna was het de beurt aan Lopez zelf. Zijn aanval was Woods te machtig en de Colombiaan zag zijn vluchtmakker in het gifgroene shirt van Cannondale-Drapac niet meer terugkeren. Lopez soleerde naar de zege en bezorgde zijn ploeg een mooie overwinning. Woods’ ploeggenoot Rigoberto Uran werd derde.

Milaan-Turijn is verrassend genoeg nog nooit gewonnen door een Nederlander. Onze landgenoot Wout Poels was in 2015 met een vijfde plek dicht bij het podium.

Winnaars Milaan-Turijn de voorbije jaren

2016: Miguel Angel Lopez
2015: Diego Rosa
2014: Giampaolo Caruso
2013: Diego Ulissi
2012: Alberto Contador
2008-2011: Niet verreden
2007: Danilo Di Luca

Parcours

Parcours Milaan-Turijn 2017. © ANSA

De route van Milaan-Turijn is bijna identiek aan de vorige editie. De wedstrijd start in San Giuliano Milanese, ruim een half uurtje reizen van Milaan. Van daaruit trekt de koers over de Povlakte in westelijke richting naar Vigevano, Lomellina en Casale Monferrato, waarvandaan het parcours golvend wordt. De finishlijn is na 186 kilometer getrokken op de Colle di Superga, die twee keer beklommen moet worden.

Deelnemers, teams en rugnummers

Liefst veertien teams uit de WorldTour staan aan het vertrek van de 98ste editie van Milaan-Turijn. Daarbij is ook LottoNL-Jumbo, de enige Nederlandse ploeg. Vijf continentale teams vullen het startveld aan.

Live Milaan-Turijn

Eurosport doet exclusief verslag van Milaan-Turijn. De koers is van 15.00 tot 16.30 uur te volgen op televisie en het commentaar wordt verzorgd door Jeroen Vanbelleghem en Michel Cornelisse, ploegleider bij Team Roompot-Nederlandse Loterij.