Peter Sagan heeft voor de derde keer op rij de WK-wegrit van de mannen elite gewonnen. De Slowaakse veelvraat klopte in het Noorse Bergen thuisrijder Alexander Kristoff met minimaal verschil. Sagan is de eerste renner die zichzelf twee keer opvolgt als wereldkampioen.

Sagan eiste net als in 2015 en 2016 de regenboogtrui voor zich op. De Slowaak werd in 2015 in het Amerikaanse Richmond voor het eerst wereldkampioen. Op de voorlaatste klim ging hij ervandoor en kon hij dankzij zijn daalcapaciteiten zijn voorsprong genoeg vergroten om solo over de finish te rijden. De kopman van Bora-Hansgroha prolongeerde vorig jaar zijn titel in Qatar.

Met de derde wereldtitel is Sagan mederecordhouder geworden. Hij is in een illuster rijtje gekomen met Alfredo Binda, Rik Van Steenbergen, Eddy Merckx en Oscar Freire, die allen drie keer de beste waren. Sagan is echter de eerste renner die drie wereldtitels op rij wint.

Groepssprint

De koers leek in een plooi te vallen op Salmon Hill, een 1,5 kilometer lange klim met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,4 procent. Er ontstond een kopgroep met zeven sterke renners, onder wie Julien Alaphilippe, Niki Terpstra, Philippe Gilbert en Gianni Moscon. Alaphilippe en Moscon waren de sterksten en bouwden in de afdaling een kleine voorsprong op.

Alaphilippe reed op de kasseistrook in de laatste 4,5 kilometer weg bij Moscon en leek te soleren naar een prachtige overwinning. Alles klonterde echter weer samen en in de laatste kilometer werd duidelijk dat een groepssprint de beslissing moest brengen in dit wereldkampioenschap. Daarin klopte Sagan Kristoff op de meet. Michael Matthews was derde.

https://www.facebook.com/cyclingstory/videos/1549257751763884/