WK Wielrennen 2017 – Uitslag individuele tijdrit mannen WK Wielrennen 2017 – Uitslag individuele tijdrit mannen

Tom Dumoulin is de nieuwe wereldkampioen tijdrijden. De Nederlandse winnaar van de Giro d’Italia was gisteren verreweg de sterkste op het spectaculaire parcours in het Noorse Bergen. Primoz Roglic, de Sloveense nummer twee, was de enige renner die binnen de minuut bleef van de renner van Team Sunweb. Dumoulin is de eerste Nederlander die het WK-tijdrijden bij de mannen weet te winnen.

Hoewel het wereldkampioenschap tijdrijden al sinds 1994 wordt georganiseerd, was Stef Clement pas in 2007 de eerste renner die Nederland een medaille bezorgde op dit onderdeel na zijn derde plaats in Stuttgart achter Fabian Cancellara en Laszlo Bodrogi. Drie jaar geleden voegde Tom Dumoulin daar een nieuwe derde plek aan toe tijdens de wereldkampioenschappen in Ponferrada. En gisteren stond de razendsnelle Nederlander op de hoogste trede van het podium.

Nadat hij zijn favorietenrol had waargemaakt, stond Dumoulin vol ongeloof de wielerwereld te woord. ,,Dit is echt geweldig! Ik dacht dat mijn krachtmeter kapot was, want die gaf zulke hoge waardes aan. Ik voel me echt heel goed. Nadat het begon te regenen, moest ik de bochten echt rustig nemen. Zeker in de bochtige eerste kilometer van de slotklim. In elke bocht slipte mijn achterwiel omdat ik op mijn tijdritbanden reed – ik rekende er namelijk op dat het droog zou blijven.”

Fietswissel

Het spectaculaire parcours beloofde vooraf veel goeds voor de wielerliefhebbers. Eerst werden er twee rondes door en rond het centrum van Bergen gereden, waarna de laatste ruim drie kilometer bergop gingen op Fløyen. Met een gemiddeld stijgingspercentage van 9,1 procent en maxima van boven de 10 procent viel er spektakel te verwachten. Die slotklim zorgde meteen voor veel discussie; moesten de renners voor ze aan de klim zouden beginnen van fiets wisselen?

Veel renners kozen voor deze optie. Nummer twee Roglic verruilde bijvoorbeeld zijn Bianchi Aquila CV voor de Bianchi Oltre XR4. Dumoulin besloot na zijn verkenning een dag eerder het risico op tijdsverlies niet te nemen. ,,Ik denk dat ik één van de renners ben die een goede klim kan rijden op een tijdritfiets. Ik heb er geen problemen mee, dus ik denk dat het een goede beslissing was.”

Dumoulin hield op het 31 kilometer lange traject Roglic (2de) en Chris Froome (3de) achter zich. Zijn voorsprong bedroeg respectievelijk 57 seconden en 1 minuut 21. Zondag won hij met Team Sunweb ook al het WK-ploegentijdrit. ,,Deze dubbel is ongelooflijk. Zondag was het een verrassing dat we wonnen met de ploeg. Dat was nie minder het geval. Ik was hier immers een favoriet voor de titel. Misschien maakt het dat nog wel lastiger, om het waar te maken, bedoel ik. Maar het lukte me vandaag.”